Nehéz kiadni a szabadságokat

KARCAG | Az egyre több ágazatot érintő munkaerőhiány miatt jó ideje problémát jelent a szabadságok kiadása a vállalkozásoknak, különösen igaz ez a nyári időszakban a turizmusra, a vendéglátásra, na és a pékekre.

A nehézségeket diákmunkásokkal és nyugdíjas dolgozók visszahívásával vészelik át a cégek.

A nagy létszámú dolgozót foglalkoztató gyárak, üzemek gyakran többhetes nyári leállással oldják meg a szabadságolás kérdését. Kisebb vállalkozások esetén azonban komoly bevételkiesést jelentene a többhetes szünet. A pékségek nem állhatnak le, folyamatosan kell sütni a kenyeret.

Laczik Dénesné, az egyik karcagi pékség tulajdonosa elmondta, hogy a nyári szabadságolást úgy oldják meg, hogy év elején egyeztetnek a munkavállalókkal, hogy ki mikor mehet el pihenni.

A pékség vezetője elmondta, hogy rajtuk a diákmunkások nem tudnak segíteni, ezért sokszor ők helyettesítik a szabadságon lévő dolgozót.

A turizmusban és a vendéglátásban a nyári hónapokra esik a főszezon. Szabó Ildikó, a berekfürdői Park Étterem marketing igazgatója elmondta, hogy ők a munkavállalókkal egyeztetve az előszezonban és az utószezonban való nyaralást részesítik előnyben. Ha a kollégák közül nyáron megy el valaki szabadságra, azt túlórázással vagy diákmunkásokkal tudják megoldani, ami plusz költséget jelent az étterem számára.

Kiss Norbert séfként dolgozik az étteremben. Elmondta, hogy nehéz nyáron elmenni szabadságra, főleg úgy, hogy a fő bevételi forrásuk a turizmus. Kiemelte, hogy csak az segítene a helyzeten, hogyha többen választanák hivatásuknak a szakács, cukrász, vendéglátó szakmákat.

A Park Étteremben a diákmunkások valamelyest könnyítik a kialakult helyzetet, így nyaralást, házfelújítást, egyéb nyári programokat nem kell lemondania azoknak akik azt előre bejelentették a vezetőségnek.

infoKarcag

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights