Leletmentő régészeti feltárás az M44-es út tervezett nyomvonalán, Tiszakürt határában (képek)

Európa eddigi legrégebbi – a Kr.e. 5600-5400-ból, azaz a középső újkőkor elejéről származó – faszerkezetes kútjára bukkantak Tiszakürt határában a szolnoki Damjanich János Múzeum régészei, akik az M44-es út nyomvonalán egy hét és félezer éves neolit, azaz újkőkori település feltárásán dolgoznak – tájékoztatta az MTI-t az ásatásvezető régész.

Tiszakürt, 2018. július 30.
Egy fabéléses kút feltárásán dolgoznak Tiszakürt határában 2018. július 30-án. A hét és fél ezer éves neolit, vagyis újkõkori település feltárását a szolnoki Damjanich János Múzeum szakemberei végzik. Az ásatás két meglepetéssel szolgált a régészeknek. Az egyik, a négyszáz méter hosszan feltárt védõárok belsõ oldalán leásott cölöpökbõl álló védõpalánk nyomai, a másik a 2,9 méter mély, faszerkezetes kút, amelynek a belsõ falát fából készült bélés védte. Jobbra Mali Péter ásatásvezetõ.
MTI Fotó: Mészáros János
Tiszakürt, 2018. július 30.
A Tiszakürt határában feltárt fabéléses kútnál talált edénymaradványok 2018. július 30-án. A hét és fél ezer éves neolit, vagyis újkõkori település feltárását a szolnoki Damjanich János Múzeum szakemberei végzik. Az ásatás két meglepetéssel szolgált a régészeknek. Az egyik, a négyszáz méter hosszan feltárt védõárok belsõ oldalán leásott cölöpökbõl álló védõpalánk nyomai, a másik a 2,9 méter mély, faszerkezetes kút, amelynek a belsõ falát fából készült bélés védte.
MTI Fotó: Mészáros János

MTI

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights