Ejtőernyős VB Szolnokon

SZOLNOK | Nemzeti válogatottunk korábbi világversenyeken elért sikereinek elismeréseként, hazánknak ítélte az idei a Katonai Ejtőernyős Világbajnokság rendezési jogát a Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International Du Sport Militaire – CISM). A tornán harminckilenc ország válogatottja jelezte a részvételét: ők augusztus 9-20. között, a szandaszőlősi sportrepülőtéren küzdenek majd a helyezésekért. A világbajnokság helyszínére a belépés ingyenes.

A világ legjobbjait várja Szolnok. A Nemzetközi Katonai Sporttanács által hazánknak ítélt 42. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőinek – a versenybírókkal és a kísérőkkel is számolva – közel ötven országból érkező, több mint hétszáz vendég elhelyezéséről, étkeztetéséről és szoros napirendjéről kell gondoskodniuk. Ilyen nagyszabású, rangos katonai bajnokságot a sportág történetében Magyarország még sosem rendezett.

Dr. Bali Tamás ezredes, a házigazda MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese, a világbajnokságot szervező bizottság elnökhelyettese elmondta: a város szállodáinak befogadóképességét jóval meghaladja a vendégek száma. Ezért a Magyar Honvédség két helyszínen, az MH Béketámogató Kiképző Központ és a Ludovika Zászlóalj helikopterbázison lévő épületeiben is biztosít szállást a résztvevőknek, a versenyzők többsége azonban iskolai kollégiumokban lesz elhelyezve.

A résztvevők három versenyszámban, célba ugrásban, formaugrásban és stílusugrás küzdenek majd a helyezésekért – a Magyar Honvédség válogatottja csak célba ugrásban indul. A válogatott edzője Lázár Tibor őrnagy, a helikopterbázis ejtőernyős főtisztje, csapatkapitánya Bánszki Tamás százados, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis ejtőernyős kiszolgáló csoportjának a parancsnoka. A tartalékugró ugyancsak kecskeméti: Gőgös Péter főtörzsőrmester. Rajtuk kívül a keret valamennyi tagja a szolnoki helikopter bázison szolgál: Hirschler Gábor, Varga Tamás zászlósok, Gál Szabolcs törzsőrmester, Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós. A juniorok mezőnyében pedig Horváth Ferenc őrvezető indul.

A verseny lebonyolítását – szakterületeiknek megfelelően – a Magyar Honvédség szinte valamennyi alakulata, katonai szervezete segíti. A szervező bizottság elnöke Szabó László dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság megbízott parancsnokhelyettese, titkára dr. Eleki Zoltán ezredes, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvédelmi Felkészítő és Katonai Testnevelési Osztály osztályvezetője. A válogatottunk felkészítését a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sport Egyesület is jelentős mértékben támogatja. A bajnokság lebonyolításához Szlovénia két PC-6-os, Pilátus repülőgépet ajánlott fel, a versenyközpont személyzete pedig Németországból érkezik.

A Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett világbajnokságok összes költsége a rendezőket terhelik – jelen estben hazánkat. A sportolóknak és kísérőiknek csak a helyszínre történő utazásuk kiadásait kell állniuk. A nemzeti válogatottak tagjai és kísérőik legkésőbb augusztus 9-ig fognak megérkezni Szolnokra. A világbajnokság megnyitója másnap 08.30-kor kezdődik a Tiszai hajósok terén, délután pedig edzési lehetőséget kapnak a sportolók. A versenyugrásokat augusztus 11-19. közt, minden nap reggel 09.00-tól este 19 óráig fogják végrehajtani az ejtőernyősök. A világbajnokság záró és díjátadó ünnepsége augusztus 20-án 14.30-kor, Közép-Kelet-Európa egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhelyén, a RepTárban kezdődik.

Dr. Bali Tamás ezredes elárulta: a helikopter bázis munkatársai annyira biztosak a katonaválogatott – amely egyben a magyar nemzeti válogatott is – sikerében, hogy a korábbi eredményeikre emlékeztető trófeák közt már ki is jelölték a 42. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságon elnyerésre váró serleg helyét.

A világbajnokság célba ugró versenyszámában 1000 méterről tíz ugrást hajtanak végre a versenyzők. Az ötfős csapat minden tagja minden sorozatban ugrik, a leggyengébb eredményt azonban törlik. A földi cél egy 2 centiméteres kör, amelynek az érintése nulla pontot ér. Amennyiben ez nem sikerül, a célkörtől mért távolságtól függően büntetőpontokat kapnak az ejtőernyősök. Mivel centimétereken múlik az eredmény, a versenyzők egy rafinált trükköt is alkalmaznak: „kihegyezik” a cipőik sarkát, hogy a lehető legpontosabban találják el a célterület közepét. Katonaválogatottunk tagjai amerikai gyártmányú Parafoil-2000-es ernyőkkel ugranak, valamennyi ernyő a Magyar Honvédség tulajdona, kimondottan a válogatott részére lettek vásárolva.

iSzolnok

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights