Aratás Karcag környékén

KARCAG | A héten visszatér a nyári meleg, és döntően már száraz időre van kilátás. Ugyanakkor pénteken és szombaton előre láthatóan érkezik majd egy hidegfront nyugat felől, amely záporokat, zivatarokat, és pár fokos lehűlést is hoz. Ezt követően azonban gyorsan visszatér majd az aratásra ideális idő.

A múlt héten meleg és párás idő volt az ország nagy részén, több hullámban azonban csapadék is érkezett. Legnagyobb mennyiségben az északi és a dunántúli országrész kapott esőt, itt sokfelé a 20-30 millimétert is meghaladta. Így ezeken a helyeken a talaj felső 20 centiméteres rétege már telített nedvességgel, de a mélyebb rétegekben is bőséggel van belőle. Az Alföld középső területein ugyanakkor alig esett, arrafelé szinte szárazak maradtak a földek, a heti csapadékösszeg mindössze 5 milliméter alatt alakult, a talaj 20-50 centiméteres rétegében pedig jelentős vízhiány mutatkozik. A múlt héten jelentősen csökkent a hőmérséklet országszerte, az ennyire hűvös idő pedig a legtöbb növénynek már nem kedvező ebben az időszakban. Karcagon is zajlik a búza aratása, az árpát és a repcét a legtöbb helyen már betakarították. Az év egyik meghatározó munkájával, a kalászosok betakarításával jól lehet haladni az előttünk álló napokban. A kukorica és a napraforgó állományokban intenzív volt a növekedés, illetve a fejlődés az elmúlt időszakban.

A kukoricának a címerhányástól a szemfejlődésig van a legnagyobb vízigénye, míg a napraforgónak a virágzás idején. Idén ezek a fenológiai fázisok az átlagosnál hamarabb következtek be, és jelenleg általában kedvező talajnedvességi viszonyok állnak a növények rendelkezésére ebben a kritikus időszakban. A jó terméshez a nedvesség mellett sok napsütés és meleg is szükséges, mely feltételek az előttünk álló időszakban szintén adottak lesznek.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights