Volt, nincs

J-N-SZ MEGYE | Szokatlannak tűnő bűncselekmény, a vízóralopás megelőzésének lehetőségeire hívja fel a figyelmet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

A bűncselekmény elkövetésének kiváltó oka elsősorban az anyagi haszonszerzés a vízóra színesfém tartalmának értékesítése útján. A tolvaj az értékesítéssel csupán pár száz forinthoz jut, azonban az okozott kár jelentős lehet.

Megfigyelhető, hogy túlnyomó többségben lakatlan ingatlanból, vagy hétvégi házból, illetve hobbikertből viszik el ezeket, ahol az esetek számottevő részében a vízóra aknához történő bejutást még kerítés sem akadályozza. A sértett a bűncselekményről sokszor csak hónapokkal az elkövetés után szerez tudomást, amely nehezíti az ügy felderítését.

Kérjük, fogadja meg az alábbi javaslatainkat:

  • A vízóra akna tetejét rögzítse olyan módon vaspánttal, lakattal, hogy azt ne tudják elmozdítani!
  • Amennyiben hosszabb időre felügyelet nélkül kell hagyni az ingatlant, akkor az értékesebb tárgyakat – elektromos háztartási berendezéseket, mezőgazdasági kisgépeket – szállítsa biztonságosabb helyre, ezeket felügyelet mellett kell tárolni!
  • Lehetőség szerint kerítse körbe telkét, hétvégi házát!
  • Az ingatlan környezetét tartsa rendben, mert az elhanyagolt terület „hívogató” lehet!
  • Javasolt rendszeresen látogatni a hétvégi házakat, illetve megkérni az ott élőket, hogy a nyaralási szezonon kívül is fordítsanak figyelmet a szomszédos ingatlanokra.

Amennyiben betörés nyomait észleli, akkor – a helyszín megváltoztatása nélkül – a lehető legrövidebb időn belül tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 107 vagy 112 központ segélyhívó telefonszámok valamelyikén!

police.hu

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights