Új rendszer a tűzgyújtási tilalom elrendelésében

A korábbiaknál rugalmasabb és naprakészebb lett a tűzgyújtási tilalom elrendelésének és visszavonásának rendszere. Ez sokkal jobban tud alkalmazkodni az időjárás változásaihoz.

A régebbi rendszerben a megyei tűzgyújtási tilalmat az elsőfokú erdészeti hatóság vezetője, az országos tűzgyújtási tilalmat pedig a földművelésügyi miniszter rendelte el határozatban.

Mostantól ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felelős; a két szervezet jelöli ki a tilalomban érintett területeket. Ennek során mérlegelik az időjárás változását, a korábbi időszak tűzeseteit és az erdei biomassza állapotát. A cél, hogy a tilalom feloldását vagy elrendelését csak a szükséges időtartamra rendeljék el, a döntések pedig minél gyorsabban kövessék az időjárás változását.

Az aktuális helyzetről a www.katasztrofavedelem.hu honlapon, egy térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők, amely minden nap frissül, így az adott napra érvényes tűzgyújtási tilalmak területeit ábrázolja.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok kétszáz méteres körzetében, beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket, a vasút és közút mentén lévő fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést. A hatályos levegővédelmi szabályozás alapján belterületi ingatlanokon tilos a kerti és növényi hulladék égetése, amely alól helyi önkormányzati rendelet adhat felmentést, szabályozva a feltételeket. Nem minősül tűzgyújtásnak viszont a gáz égőfej és a zárt sütő-, főző-, melegítőeszköz alkalmazása, ha az szikrafogóval van ellátva.

JNSz Megyei Katasztrófavédelem

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights