Reutlingeni Filharmonikus zenekar koncertezik Szolnokon

SZOLNOK | A Szolnok Masterclass – Nemzetközi Karmester Mesterkurzust idén a Reutlingeni Filharmonikus Zenekar (Württembergische Philharmonie Reutlingen) koncertje nyitja június 17-én, vasárnap a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

A nyitóhangversenyen Alpaslan Ertüngealp vezényel – közölte a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezető – szakmai igazgatója az esemény keddi sajtótájékoztatóján.

Patkós Imre elmondta: a németországi Reutlingen és Szolnok között már évtizedek óta testvérvárosi kapcsolat áll fenn. A korábbi években kisebb zenei formációk – például a Szimfonik Harsona Együttes – képviselték Szolnokot a német Baden-Württenberg-i tartományban található százezres településen.

Hozzátette: nagy kihívás előtt áll a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, ugyanis a reutlingeni filharmonikusok kezdeményezésére egy olyan uniós pályázat részese lehet, amely megnyithatja Európa kapuit a zenekar előtt. A tervezett zenei-művészeti pályázat célja a hivatásos európai művészegyüttesek és -csoportok együttműködésének ösztönzése, megerősítése – tájékoztatott az igazgató, hozzátéve, hogy a szolnoki szimfonikusok társpályázóként Kelet-Európát képviselhetik.

A reutlingeniek szolnoki hangversenye első állomása a pályázatnak, amelyen Beethoven II. (D-dúr) szimfóniája és a VII. (A-dúr) szimfóniája hangzik el a vendégzenekar előadásában Alpaslan Ertüngealp vezényletével – mondta. A hangversenyre a belépés díjtalan.

Patkós Imre szólt arról is, hogy a tavaly először megrendezett Szolnok Masterclassnak nagy sikere volt a résztvevők körében, idén hét – magyar, olasz, svájci, kínai, hongkongi, francia, japán – karmester vesz részt a június 20-tól 24-ig tartó, ötnapos kurzuson Martfűn.

A Szolnoki Szimfonikus Nonprofit Kft. által szervezett mesterkurzus nemzetközi színvonalú kulturális projekt, amelyen a résztvevők akadémiai szintű képzésben részesülnek. Az oktatás színvonalának biztosítéka Alpaslan Ertüngealp karmester, aki az elmúlt évi Masterclass karmestertagozatának volt a szakmai vezetője, valamint zsűritagja a 2017-ben megrendezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenynek – közölte.

Ignácz Kristóf, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. nemzetközi kapcsolatok menedzsere a sajtótájékoztatón elmondta: a Masterclass bázisát a Szolnoki Szimfonikus Zenekar alkotja.

Az ötnapos kurzus és a június 25-én, a budapesti MOM Kulturális Központban megrendezendő zárókoncert kiemelkedő lehetőség a karmesteri tanulmányokat folytató vagy a pályájuk elején tartó hazai és külföldi fiataloknak- jegyezte meg.

Kiemelte: a zárókoncert ingyenes. Az esten Beethoven, Mendelssohn, Brahms, Sztravinszkij és Kodály Zoltán remekművei csendülnek fel – tette hozzá.

iSzolnok

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights