Negyvenöt ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

A permetezések 125 település és hat budapesti kerület belterületét érintik. A Balaton mellett Békés megyében, a Csepel-szigeten és Budapest III., IV., XVI., XVII., XXII., XXIII. kerületében lesznek kezelések. Április 23-a óta eddig 849 településen, összesen 266 ezer hektáron gyérítették a vérszívókat.

A múlt héten Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Csongrád és Bács-Kiskun megyében, valamint Sopron és Mosonmagyaróvár térségében terveztek szúnyoggyérítést, azonban a viharos időjárás miatt több településen elhalasztották a munkákat, az északnyugati régióban pedig teljesen elmaradtak a kezelések. Ezen a héten pótolják az elmaradt permetezéseket, továbbá Békés megyében teljeskörű légi és földi gyérítést végeznek, míg a Csepel-sziget településein és néhány fővárosi kerületben földi kémiai szúnyogirtás lesz, amennyiben azt az időjárás megengedi.

A biológiai szúnyoglárva-gyérítés után megkezdődik a Balatonon a légi permetezés, mintegy 12,5 ezer hektárt kezelnek majd a szakemberek.

A szúnyogirtásnál használt készítmény emberre, háziállatokra, madarakra és növényekre még hosszútávon sincs káros hatással. Az irtószer a méhekre veszélyes lehet, ezért a kezeléseket megelőzően a kivitelezők minden méhészt értesítenek, hogy mikor és hol lesz szúnyoggyérítés.
A méhészek erre az időre biztonságba tudják helyezni a kaptárokat.

www.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon permeteznek. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

JNSz Megyei Katasztrófavédelem

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights