Mi történt a derzsi dinóparkkal? Ki a felelős?

TISZADERZS | A faluban mindenki úgy tudta, hogy tavasszal megnyit a dinópark. Most azonban méteres gaz, csend és szoborrá dermedt dinoszauruszok fogadják a látogatókat. Az országos ellenzéki média rászállt a történetre, kiforgatták a lakosok véleményét, célkeresztbe állították az önkormányzatot.

Lássuk, mi is történt valójában!

Tény, hogy eleinte nem fogadta mindenki pozitívan a dinópark ötletét. Voltak, akik értelmetlennek és furcsának találták, de szép számmal akadtak olyanok is, akik örültek az új beruházásnak és ezáltal létrejövő munkahelyeknek. Még 2015 tavaszán egy férfi fordult az önkormányzathoz, hogy tolmácsolja:

Felrajzolják Tiszaderzset a hazai turizmus térképére.

Miután előadta ötletét, a település vezetése pontosabb információkat szeretett volna a tervezett fejlesztésről. Látványterveken keresztül be is mutatták a komplett beruházást. Az új turisztikai attrakció gondolata és tervei pedig elnyerték az önkormányzat tetszését.

– Segítség nélkül, önerőből és pályázati forrásból valósították meg a fejlesztést, az önkormányzattól csak egy területet kértek – folytatta a településvezető. Abádszalók felé haladva egy egy hektáros területet jelölt ki a helyhatóság erre a célra, mely elnyerte a beruházó tetszését. A megállapodásról bérleti szerződés is született, melynek a Derzsi-Park Kft. ezidáig maradéktalanul eleget tett.

Erről az oldalról tehát nem keltett gyanút a cég működése.

Minden jól indult tehát, minden feltétel adott volt egy sikeres projekthez: rendkívüli ötlet, befogadó közeg, szándék, látványos tervek. Ráadásul a földterület bérbeadása, valamint az iparűzési adó bevételt jelentett az önkormányzatnak. Ez nem elhanyagolható egy olyan szerény költségvetéssel rendelkező település számára, mint Tiszaderzs. Nem utolsó sorban, az ígéretek szerint a beruházás munkahelyeket is teremt, érthető tehát a helyhatóság és a település pozitív hozzáállása.

Se hanghatás, se vendégek. Csendélet a dinóparkban. Kép: Alföldhír

A gondok akkor kezdődtek, mikor az átadás alkalmával nem a megígért élmény fogadta a helyieket. Egy ingerszegény, a várakozásokat alul teljesítő attrakció született Tiszaderzs határában. A helyhatóságot nem hagyta nyugodni a rengeteg hiányosság, ezért azok pótlása felől érdeklődtek. A parkot üzemeltető Derzsi-Park Kft. vállalta, hogy pótolni fogják a hiányosságokat, azonban a beruházás során jelentkező váratlan kiadások miatt, nem jutott mindenre a szűkös költségvetés miatt. Két teljes évet működött a park, annak minden hiányossága ellenére. Nagy forgalmat bonyolított az érthetetlenül magas jegyárak ellenére is, néhány fiatalnak munkát adott.

Idővel aztán egyre több lett a negatív visszhang.

Drágának bizonyult a több ezer forintos belépő, nem volt rendes mellékhelyiség, a látogatók nem találták család- és gyerekbarátnak a parkot. Az ilyen és ehhez hasonló hiányosságok miatt az üzemeltető már 2017 év elején szembe került a hatósággal. A tavalyi szezonzárás után azt ígérték: a hagyományos téli szünet után, tavasszal újra megnyitnak.

A történet folytatását már ismerjük.

A D-Rex Dinópark 2018 tavaszán már nem nyitott meg, méteres gaz, csend és bizonytalanság lengi körül a történetet. Persze a cégtől senkit nem lehet elérni. Az önkormányzatot senki nem értesítette a zárva tartásról, mindössze a kapcsolattartótól tudták meg, hogy a vállalkozás már felszámolás alatt van. A facebook-on sem találhatjuk már a dinóparkot, az oldalt törölték. Bár a napokban visszavágták az elburjánzott növényzetet, továbbra sem tudni többet: a park idén már nem fog megnyitni.

Az országos híradásokból úgy jött át, hogy az önkormányzat és a település tehet a beruházás kudarcáról. Mindez ugyanakkor nem több, mint rosszindulatú és szándékos ferdítés.

Semmilyen kapcsolat nem áll fenn az önkormányzat és a parkot üzemeltető gazdasági társaság között. Sem a pályázathoz, sem a projekthez nincs semmi köze Tiszaderzsnek. A budapesti céggel mindössze egy bérleti szerződés köt össze minket, annak feltételeit pedig rendszerint tejesítették

– cáfolta a félreértéseket és híreszteléseket Fótosné Czeglédi Zsuzsanna.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights