Lezárult a ,,Fotovoltaikus rendszer kiépítése a Karcagi Szakképzési Centrum intézeteinél” című projekt

J-N-SZ MEGYE | A Karcagi Szakképzési Centrum a KEHOP-5.2.11-16-2017-00134 azonosító számú ,,Fotovoltaikus rendszer kiépítése a Karcagi Szakképzési Centrum Intézeteinél” című pályázaton 153,70 millió vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében Európai Uniós forrásból, a Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetésből valósult meg.

Projekt megvalósítási ideje: 2017.07.01-2018.05.31

A projekt célja: az Intézményekben megvalósított fejlesztés hozzájáruljon a megújuló energiaforrás felhasználás növeléséhez és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenéséhez. Ennek eredményeként a meglévő fosszilis alapú villamosenergia felhasználásának megújuló energiaforrásra való teljesen vagy részlegesen kiváltását valósítottuk meg.

A projekt keretében a Centrum 6 tagintézményének 8 helyszínén napelemes rendszer került kiépítésre:

  • Karcagi SZC Hámori András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Tiszafüred
  • Karcagi SZC Nagy László Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Kunhegyes
  • Karcagi SZC Mezőtúri Szakközépiskolája és Kollégiuma, Mezőtúr
  • Karcagi SZC Ványai Ambrus Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Túrkeve
  • Karcagi SZC Kunszentmártoni Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Kunszentmárton
  • Karcagi SZC Lábassy János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Törökszentmiklós

A projekt keretében 1 000 db, összesen 268,33 kWp teljesítményű áramtermelő napelem került elhelyezésre az épületek tetőszerkezetén. A kiépített napelemes rendszer inverteren keresztül csatlakozik a hálózatra.

A beruházásnak köszönhetően nem csak az intézmény energiafogyasztásának költsége csökkent, hanem elősegíti annak környezetbarát működését is. A megvalósult fejlesztés nagyban hozzájárul a káros anyag kibocsátás csökkentéséhez, és nagyban népszerűsíti a projektben részt vett iskolák diákjai körében a megújuló energiaforrások hasznosítását. Összegezve elmondható, hogy a megvalósult fejlesztés teljes mértékben megfelel a 21. századi követelményeknek, és a napelemes rendszerekkel ellátott épületek a modern kor minden alapkövetelményét teljesítik energiahatékonyság szempontjából.

A projektről bővebb információt a  www.karcagiszc.hu oldalon olvashatnak.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights