Kutyasétáltató pár találkozott a szolnoki macival

SZOLNOK | Szombaton futótűzként terjedt el a hír, hogy Szolnokon is medvét láttak, az ezt bizonyító fotók és egy videó is felkerült a netre. Azóta kiderült, hogy a bundással többen is találkoztak a városban élők közül. Az első szemtanút – aki révén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság értesült az esetről – megtaláltuk, az Alcsi-szigeten élő ifjú hölgy még most is izgatottan mesélt az élményről.

-Szombaton öt óra körül indultunk sétálni férjemmel és kiskutyánkkal, a Holt-Tisza melletti evezőspályánál lévő zebrán keltünk át a Debreceni úton, majd a gátra felérve egyből megpillantottuk a medvét. Az állat az ártérre bevezető földút közepén volt. Ahogy egymásra néztünk, két lábára állt, mi pedig dermedten meredtünk a macira, nem hittünk a szemünknek… – mondta a szemtanú. – Annyira megrémültem, hogy futottam hazáig és végig egymást kérdezgettük a párommal, hogy „Te is láttad?”. Egy vadász ismerőst hívtunk fel, mi ilyenkor a teendő, ő értesítette a Hortobágyi Nemzeti Park illetékesét, aki elmondta, hogy tudnak a környéken tartózkodó medvéről, melynek feltehetően bocsa is van.

Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park tájegységi vezetője azóta megerősítette, hogy valóban megérkezett Szolnokra a mackó és vélhetően vele együtt egy medvebocs is, melyet már Heves megyei megjelenése óta szemmel tartanak. Erről tájékoztatták a város polgármesterét is.

-Mindenkit arra kérek, vegye komolyan a helyzetet! Sokan viccet csinálnak a dologból, megkérdőjelezik az eset valódiságát, azonban a szakemberek megerősítették, hogy medve jár az Alföldön. Egy bocsát védelmező medve veszélyessé is válhat, ezért ne közelítsék meg! – mondta Szalay Ferenc polgármester.

Az elmúlt hetekben az ország több pontjáról érkezett medveészlelésről bejelentés, múlt héten Abonyba látogatott egy maci, őt később Csongrád megyében fogták el. Elengedése után megszabadult a rá szerelt jeladótól.

Hogy hány mackó kóborolhat Magyarországon, nem tudhatjuk, de a hatóságok folyamatosan figyelik az állatok mozgását és óvatosságra intenek.

iSzolnok

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights