Éjszaka a múzeumban

Kép: muzeum.katasztrofavedelem.hu

Ezen a héten június 23-án tartják országosan a Múzeumok Éjszakáját. Hazánk rengeteg közgyűjteménye megnyitja kapuit szombaton, számos különleges programot kínálva a látogatóknak. Természetesen nem maradhat ki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Légoltalomtól a Katasztrófavédelemig című kiállítás sem!

A szolnoki vasútállomás közvetlen közelében lévő betontömb nem díszlet, hanem nagyon is valódi kortörténeti emlék, ami hiteles környezetet biztosít egy rendkívüli kalandnak. Különleges kincseket gyűjtött össze itt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség. Akár régi képregényeknek is gondolhatnánk azokat a szemléltető ábrákat, plakátokat, amelyek a fecskendő helyes tartását, a vederláncot, vagy a tűz esetén tanúsított helyes magatartást illusztrálják. Az országos hírű „Légoltalomtól a Katasztrófavédelemig” című állandó kiállítás anyagában érdemjelek, karjelzések, hajdani dokumentumok mellett gázszűrővel ellátott csecsemő-hordtáska, baba gázmaszk vagy korabeli oktatóanyag, egyenruhás bábu is látható.

Programok:

– Katasztrófavédelmi Mobil Labor bemutatása:Hogyan mutatható ki bármilyen vegyi anyag? Mit mér a sugárzásmérő? Mi is az a sugárzás? Na és mit vizsgál a hőkamera? Ezek mind-mind kiderülnek a Múzeumok Éjszakáján.

– Légiriadó átélése az óvóhelyen: A légiriadó jelzés cd-ről szól, de nagyon is valóságosnak tűnhet! Közben szükségcsomagot is össze kell állítani: ezt egy előkészített anyagból kell kiválogatni, mindössze két perc alatt. Egyéb feladatok: ülőhelyek elfoglalása; kevés mozgás; takarékoskodás a levegővel, légiriadó vége jelzés cd-ről; végül óvóhely elhagyása, immár megnyugodva.

– Tárlatvezetés: A tárlatvezetés folyamatos, kis csoportokban, vagy akár egyénenként is történhet. A zegzugos belső térben olyan érzése van az embernek, mintha visszaröpülne az időben húsz, harminc, vagy akár negyven évet is. A hűvös beton termek ritka kincseket őriznek, titkaik azonban felfedhetők. Meg lehet szólaltatni a kézi szirénát, ami olyan hangos, hogy az egész épületet bezengi riasztása. Működtetése egyszerű: egy kart kell beüzemelni, azaz puszta kézzel megtekerni. Van itt levegőszűrő is, kézzel működik ez is, kipróbálható! De van még gázálarc, menekülő kámzsa, ha a megfelelő méretet kiválasztottuk, fel is próbálhatjuk.

– A francia idegenlégió emlékei: A francia idegenlégió egyenruhái, ékítményei, kitüntetései – mini tárlat a bejáratnál, csak a Múzeumok Éjszakáján!

JNSZ Megyei Katasztrófavédelem

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Két autó ütközött Kunhegyesen

Tegnap két segítségnyújtásnál, egy közlekedési balesetnél és egy szabadtéri tűznél kellett beavatkoznia a megye tűzoltóinak. Egy gondozó kért segítséget a katasztrófavédelemtől tegnap délelőtt, miután a

Tovább »

Kelta vaskés a ruhásszekrényből

Muzeális értékű kelta kést találtak egy férfinél a rendőrök Szolnokon. Jogtalan elsajátítás miatt kell felelnie – adta hírül a police.hu. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó

Tovább »

Készül Szolnok kulturális koncepciója

Hosszú távon meghatározza a megyeszékhely kulturális életét a most formálódó koncepció. Első lépésként műhelymunkára várták az érintetteket. Szolnok város 2020-2035 időtávra szóló kulturális koncepciójának első

Tovább »

Hőségben megtelnek a Tisza-tavi strandok

Járványügyi szakemberek szerint a koronavírus terjedése szempontjából kisebb veszéllyel jár a szabad vízi fürdőzés, mintha az épített strandokon mártózunk meg. Megyénkben a Tisza-tó számos lehetőséget

Tovább »