Egyedüli nőként örökös pásztor lett

KARCAG | Újra tizenketten ülnek Hortobágy Örökös pásztorainak asztalánál. A minap a Hortobágyon megtartott titkos szavazáson a pásztorok a karcagi Béres Mihályné Márki Piroskát beválasztották a jeles asztaltársaságba.

Mint ahogy a korábbi években, most is a szokásos pásztortalálkozóra hívták meg a Hortobágyra Piroska nénit. Megemlékeztek az utolsó találkozó óta elhunyt pásztorokról is, majd a házigazda arra kérte néhányukat, fáradjunk ki a teremből, mert most titkos szavazás lesz – idézi fel a történteket Piroska néni.

Az igazi juhász szeme mindig az állományon van, ott nincs szabadságolás, szabadidő, a juhász sohasem feküdhet a fülére, hanem szoros napirendet kell tartania.

Édesapja minden gyerekének azt mondta: „kisfiam, kisjányom, olyan foglalkozást válassz, amit szeretsz, és akkor soha nem kell robotolnod.” Mindnyájukat támogatta a törekvéseinkben.

Bár már betöltötte a hetvenedik életévét Béres Mihályné, de ma is minden évben ott van a karcagi birkafőző fesztiválon. Ma már csak a zsűri munkájában vesz részt, de még két évtizeddel ezelőtt a birkanyírástól, körmöléstől a nyúzáson át a házi szappan főzésig mindent megcsinált.

Sajnos a betegség őt sem kímélte, így évekkel ezelőtt szögre akasztotta a szeredást és a kampósbotot.

Birkafőző, sajt- és túrókészítő tudását azonban átadta lányának és fiának, de unokái is biztos kézzel forgatják a fakanalat. Fia ma is tart juhokat, így tovább él Márki nagyapa öröksége.

infoKarcag

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights