Külföldön sincs kolbászból a kerítés: egyre többen jönnek haza

Több mint 25 ezer magyar állampolgár távozott külföldre 2017-ben, ez mintegy 15 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Szintén tavaly 18 és félezer korábban kivándorolt magyar állampolgár tért vissza, csaknem 9 százalékkal többen jöttek haza, mint 2016-ban. Az M1 Szemtől szembe című műsorában a szakértő azt mondta, a gazdaság fellendülése sokat számít az elvándorlás mérséklésében, továbbá a szakképzett munkaerő megtartását segíti a kormány bérfejlesztési programja – írja a hirado.hu.

A statisztikák szerint egyre kevesebben hagyják el Magyarországot, miközben egyre többen visszatérnek. 2017-ben mintegy 25100 magyar állampolgár távozott külföldre, ez pedig 15 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Szintén tavaly 18 és félezer korábban kivándorolt magyar állampolgár tért vissza; csaknem 9 százalékkal többen jöttek haza, mint 2016-ban.

Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa szerint a kérdés az, hogy a magyar gazdaság teljesítménye mennyire lehet vonzó azoknak, akik korábban elhagyták az országot. A számok alapján látható, hogy egyre kevesebben hagyják el az országot, mert az emberek a hétköznapi életükben is érzékelik a gazdasági eredményeket, amelyeket sokáig csak a statisztikákban voltak jelen – mutatott rá.

„Más országban is láthatunk már erre utaló eredményeket, például a lengyeleknél is tapasztalható, hogy egyre többen mennek vissza” – fejtette ki.

A béremelés tovább mérsékelheti a szakemberek elvándorlását

Közben a hazai oktatás azzal szembesül, hogy a külföldi piacra képzi ki a munkaerőt. A Figyelő főmunkatársa ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: a Nyugat-Európai cégek annyira vadásznak a szakemberekre, hogy sokszor a nyelvtudás sem elvárás, azt is vállalják, hogy megtanítják a nyelvet a munkásoknak. Deák Dániel úgy látja, ennek kiküszöbölésében a béremelés segíthet.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights