Jó ügy a Szolnok hazavár program

SZOLNOK |Jó ügy, mert segíti a nehezebb sorsúak továbbtanulását, jó ügy, mert a támogatás fejében a végzett fiatal Szolnokon áll munkába és jó ügy azért, mert többen is azt mondják az érintettek közül. hogy itthon képzelik el a jövőjüket.

Pénteken egy kis eszmecserére hívta Szalay Ferenc szolnoki polgármester azokat a fiatalokat, akik a két éve kezdett gyakornoki együttműködésben részt vettek. A beszélgetésen kiderült, hogy a a nagy ívű tervnek ez az eleme is hasznos, hiszen a középiskolában szakmát tanult fiatalok ennek révén lényegesen könnyebben illeszkednek be a munka világába, de a már ott dolgozók csapatába is. Ebben fontos szerepe van a mentornak, akitől – ezt a fiatalok is visszaigazolták – mondhatni sokkal többet tanulnak a szakma fogásaiból, mint azt tehették az iskolapadban. Ezt is kérték a húsz év körüli lányok és fiúk: legyen közelebb az oktatás a gyakorlathoz.

Sikerült a beilleszkedés, meg is találták a számításukat. Arról beszéltek a programban részt vettek, hogy tisztességes fizetést kapnak, ügyelnek arra, hogy eligazodjanak az üzemben, gyárban, ne csak a munkapadnál – ez is a mentorok dolga. Kiderült az is, hogy itthon és főleg Szolnokon képzelik el magukat a jövőben is. Határozottan kijelentette egyikük – kórházi ápoló -, hogy neki meg sem fordult a fejében a külföldi munkavállalás.

Kép: iSzolnok

-Itt vannak a szüleim, itt vannak a barátaim, én itt nőttem föl és meg is tudok élni. Miért mennék el? – tette föl a költői kérdést Sárkány Patrik.

Mások is azt mondták: külföldre csak kalandból, ismeretek szerzése miatt mennének, de Szolnokon, de legalább is Magyarországon képzelik el a jövendő életüket.

A Szolnok hazavár program jó – fogalmazott Szalay polgármester -, de kiváló ötlet, hogy igyekezzünk segíteni a lakhatásban. Mint mondta, a pályakezdők fizetése az önállósághoz szűkös, addig egy régi kollégium vagy más épület garzonházzá alakítása sokat segíthet. A Szolnokon a jövőd! névre keresztelt továbblépés már ebben gondolkodik – derült ki. A felsőoktatásba készülők ösztöndíjra pályázhatnak, az egyetemi kurzusba Szolnokon bekapcsolódók ugyancsak némi pénzhez juthatnának majd. Nyilván lehet alakítani a cégek igényei és a képzés együttműködésén, ezt meg is teszi mihamar a város, hiszen egyszerre van jelen munkaerőhiány és ha szerény mértékű is, de a munkanélküliség is.

iSzolnok

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights