Holokauszt emléknapja

KARCAG | A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából a Spinoza Színház Egy végzetes négyszög története – Ferenczi Sándor és Sigmund Freud barátsága című előadását tekinthették meg az érdeklődők a Déryné Kulturális Központban.

A Karcagi Zsidó Hitközség nyitni szeretne Karcag város lakossága felé, ennek a folyamatnak részeként valósult meg ez az előadás is. A megjelenteket Csillag Barnabás, a Karcagi Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte.

Mint elhangzott, az Országgyűlés 2000-ben határozott arról, hogy április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja legyen. Az első ilyen megemlékezést 2001-ben tartották.

A hitközség pár éve megnyitotta kapuit a város lakossága előtt azért, hogy megismerjék a zsidó kultúrát, a múltat, s hogy közösen építsük a jövőt.

Ennek keretében már volt színmű előadás diákoknak, mellyel közismeret-bővítési célzattal a megfelelő holokausztszemlélet kialakulásához szerettek volna hozzájárulni, de voltak már hangversenyek is a zsinagógában.

Kovács Sándor országgyűlési képviselő beszédében megemlékezett a Karcagi Zsidó Hitközség mártírjáról valamint a több mint 600 ezer magyar áldozatról, és azokról a túlélőkről, aki magukkal hordozzák a testi és lelki sebeiket.

Az emlékezés után Sándor Anna, a budapesti Spinoza Színház tulajdonosa, a darab írója, producere ajánlotta a nézők figyelmébe.

infoKarcag

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights