Halvándorlási világnap Kiskörén (videó)

KISKÖRE | Április 21-én, szombaton rendezték meg Kiskörén a halvándorlási világnapot, mely egy holland civil szervezet kezdeményezésére a világ öt kontinensének több száz helyszínén zajlik egy időben. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság második alkalommal vett részt a programsorozatban.

A résztvevőket, így a szolnoki Pálfy-Vízügyi Szakgimnázium és a kiskörei Vásárhelyi Pál Általános Iskola diákjait Fejes Lőrinc szakaszmérnökség-vezető üdvözölte, majd Lovas Attila igazgató felhívta a jelenlévők figyelmét a világnap fontosságára, a vasárnapi Föld napja jelentőségére, továbbá a hallépcső jelentette ökológiai szempontú fejlesztés kedvező hatásaira.
Fejes Lőrinc részletes ismertette a hallépcső létrehozásának folyamatát az indító gondolattól az építkezésen át az átadásig, illetve beszélt azokról a további fejlesztésekről, melyek a közeljövőben várhatóak, így a hallépcső közelében megépíteni tervezett rafting-pályáról és további turisztikai fejlesztésekről is.

Kovács Pál, a KÖTIVIZIG Laboratórium halbiológusa színes előadásában bemutatta a Tisza-tó élővilágát, annak főként a halakra vonatkozó érdekességeit, beszélt továbbá a hallépcsőben fellelhető halfajok természetéről, előfordulási valószínűségéről.
Az előadásokat követően a résztvevők felkeresték a hallépcsőt, ahol testközelből szerezhettek ismereteket annak működéséről, valamint megcsodálhatták annak gazdag élővilágát.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights