A jászkun redemptiora emlékeztek Szolnokon

A jászkun redemptio-ra – azaz önmegváltásra emlékeztek pénteken este Szolnokon. A jászkun hagyományok előtti tisztelgés jeleként közös gyertyagyújtást volt a megyeháza előtt, ahol a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés tisztségviselői, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal vezetői, valamint munkatársai közös megemlékezéssel és gyertyagyújtással emlékeztek a jászokra és kunokra. Az eseményen Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke és Borbás Ferenc jászkun főkapitány mondott beszédet.

2014-ben az országgyűlés Jász-Nagykun-Szolnok megye országgyűlési képviselőinek kezdeményezésére május 6-át Nemzeti Jászkun Emléknappá nyilvánította, amikor a jászkun hármas kerület, a Jászság, a Kiskunság és a Nagykunság önmegváltására emlékezünk. Az 575 900 aranyforintot, a visszaváltás összegét a jászok és a kunok csak nagy erőfeszítés árán tudták kifizetni. Mindez rendkívüli erejű közösségalakító tényező volt, mely megerősítette a jászokat, és kunokat kezdettől fogva egyaránt jellemző öntudatot. Hosszas diplomáciai előkészítés után Mária Terézia 1745. május 6-án Bécsben kiadott oklevele engedélyezte a jászkunok számára a megváltást.

Az ünnepségen méltatták a kezdeményezést, amely alkalmat ad az elődök iránt érzett tisztelet kifejezésére, erősítve a jelenbeli összetartozást az újabb emlékezésre. Az összefogás, a közös akarat a jelenben is erőt adhat nekünk ahhoz, hogy elérjük céljainkat. Ezek közül is legfontosabb a szabadság és az önrendelkezés – mondta Kovács Sándor.

Az ünnepség zárásaként a résztvevők meggyújtották a megemlékezés gyertyáit.

iSzolnok

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights