Nehezíti a vetést a belvíz

KARCAG | Akár 5 héttel is csúszhatnak a tavaszi mezőgazdasági munkák, az év elején leesett nagy mennyiségű csapadék miatt. A gazdálkodók folyamatosan dolgoznak a földeken, de ennek ellenére is nagy hozamkiesésre számítanak.

Ez egy őszi búza vetés, aminek gyakorlatilag kétharmadát kivitte a belvíz…

A belvíz okozta károkat mutatja Hubai Imre a karcagi határban. Az év elején leesett, több mint háromszor annyi csapadékot a földek már nem tudták elvezetni. E miatt akár 4-5 héttel is csúszhatnak a tavaszi mezőgazdasági munkák.

– Ezek a csapadékmennyiségek mindenféleképpen számottevőek voltak, ezek azok amik súlyosbítják a mezőgazdasági munkákat kinn a határban, mind az őszi vetésűek esetén, ott a tavaszi műtrágyázási, növényápolási munkákat, mind pedig a tavaszi vetés késlekedését okozzák.

A gazdák a sok csapadék miatt jelentős hozamkiesésre számíthatnak. A költségeik a jó idő ellenére is 30 százalékkal emelkedhetnek.

– A tavaszi időszak végén vagyunk, kora nyári éghajlat van, tehát hőmérséklet, szeles idő, ez valamit javíthat azon, hogy tudunk hamarabb rámenni a földre mint ahogy eddig terveztük, gondoltuk, de már az egy hónapos késés az már nem hozható be.

A gazdák folyamatosan dolgoznak a földek rendbetételén és bíznak abban, hogy a területek újravetésével csökkenthetik a kieső hozamot.

infoKarcag

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights