Magyar felhasználók között terjedt a fertőző YouTube-bővítmény

Hamis „videók” útján terjesztő kártevő egyszer már rövid idő alatt letarolta a magyar internetet. Most új kártevő, a Denizan próbálkozik hasonló módszerrel – írja a hirado.hu.

Közel egy éve már írt a Makay.net a kártevő böngészőbővítményről, ami a fertőzött számítógépekről a Messengerben elérhető ismerősök számára küldözgeti szét magát egy videómegosztós trükkel.

Kép: hirado.hu

Az ismerősök egy linket kapnak, ami a Messengerben látható előnézetében arra utal, hogy az adott ismerősről valamilyen videó került fel az internetre. Az ismerősök, mint potenciális áldozatok a linkre kattintva (néhány automatikus oldal átirányítás után) hamis YouTube-oldalra jutnak, ahol a videónak álcázott kép nem indul el automatikusan.

Kép: hirado.hu

A kattintás után felugró böngészőértesíté szerint telepíteni kellene egy böngészőbővítményt – ami mellett szintén a YouTube logója látható.

A gyanútlan felhasználók azt fogják hinni, hogy a YouTube valamilyen böngészőkomponenst hiányol a videó lejátszásához, így egyetlen kattintással fel is telepítik az önmagát terjesztő programot, ami szintén elvégzi a folyamatot az aktuális áldozat ismerőseivel.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights