Ezért védekezzünk az UV-sugárzás ellen

A hosszúra nyúlt tél után végre itt az igazi tavasz, egyre hosszabbak a nappalok, és egyre több a napsütéses órák száma. Azonban nem árt, ha figyeljük az UV-jelentéseket, ugyanis a napsütéssel együtt egyre erősebb lesz az UV-A és az UV-B sugárzás, ami pedig egyre gyakrabban okoz bőrproblémákat – írja a hirado.hu.

Számos veszélyt hordoz magában a napozás, amelyek közül a leégés a legenyhébb, az elrákosodott anyajegy viszont a legveszélyesebb. s nem csak a közvetlen napsütés a veszélyes, egy férfi szerint ugyanis a fák lombjai alatti árnyékban sem árt az óvatosság, különösen délelőtt 11 és délután 15 óra között.

Ahhoz, hogy a megfelelő védelmet válasszuk ki, segítséget nyújthat az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) UV-előrejelzése, amely mindig friss mérésekkel segíti a bőrrák elleni védekezést, ami több platformon  is elérhető, többek között mobileszközre optimalizált applikációban is – hangzott el a műsorban. Maga az előrejelzés 1994 óta működik, ehhez jelenleg hat mérőhely szolgáltat adatokat – mondta Tóth Zoltán meteorológus, az OMSZ munkatársa, aki egyszemélyben UV-sugárzás szakértője is.

Mint kiderült, az előzetes várakozások ellenére egyre nökevő UV-sugárzást mérnek a mérőhelyeken. A nemzetközi szakmai előrejelzés alapján ugyanis mindenki azt várta, hogy az ózonréteg javulása miatt csökkenni fog az UV-sugárzás. Ehelyett javult a légkör sugárzás-átbocsátó képessége, ugyanis az egyre zöldebbé váló ipar miatt a tisztább légkör több sugárzást ereszt át, mint amennyit a javuló ózonréteg meg tud szűrni.

Bőrünk az első védelmi vonalunk, ezért nagyon fontos az UV-sugárzás nagyságáról tudni – jelentette ki dr. Bálint Zsuzsanna, aki felhívta a figyelmet arra, hogy megnőtt a fotóallergiás reakció a lakosság körében. Ezt azt jelenti – fogalmazott –, hogy bizonyos kozmetikumokat, mosószereket használva, rendszeresen szedett gyógyszereket szedve a bőrön pír, majd ödéma jelenik meg, először egy helyen, majd továbbterjedve a test többi részén is. Ezeknek bőrproblémáknak a forrása illóanyagok, konzerváló anyagok lehetnek, amelyek allergizáló hatást okozhatnak, de a vízhajtók és antibiotikumok is „fényérzékenyíthetnek” – hangsúlyozta a doktornő.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights