Népszerű képzések indulnak a karcagi gimnáziumban

Kép: Karcag TV

KARCAG | Emelt óraszámú képzésekkel várja a leendő 9. osztályos tanulókat a Karcagi Nagykun Református Gimnázium. A meglévő képzések mellett egy új, emelt óraszámú történelem-magyar szakos osztály is indul.

A hagyományos képzések mellett új nyelvi képzés és új magyar-történelem emelt óraszámú osztály indul az új tanévben a Karcagi Nagykun Református Gimnáziumban. Nagy Éva, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a 2018/2019-es tanévben 6 tanulócsoportban kezdik meg az oktatást.

– 1676-ban alakult a gimnáziumunk, és 2009-ben vette a Református Egyház vissza az ősi iskoláját. Én úgy gondolom, hogy ez az intézmény a környéken meghatározó szerepet tölt be az oktatás területén, hiszen országos és református tanulmányi és sportverseny eredményeket érünk el minden területen, illetve az érettségi eredményeink is jobbak, mint az országos átlag. Azt gondolom, hogy igenis büszkék lehetünk a tanítványainkra, akik itt érettségiznek, nagyon szépen megállják a helyüket mind a felsőoktatásban, mind a szakmájukban. Most 320 körüli a tanuló létszámunk, több tanulócsoportban tanítjuk a diákjainkat. Van még gimnáziumi képzésünk és szakgimnáziumi képzésünk, a következő években szerkezeti átalakulás megy majd végbe az iskolában. A következő tanévtől 6 tanulócsoportot tervezünk indítani, a már hagyományosnak számító angol emelt óraszámú csoport mellett tervezzük beindítani az emelt óraszámú német csoportot. Nagyon fontos a nyelvtanulás, hiszen 2020-tól a felsőoktatásba csak akkor jelentkezhetnek a diákok, hogyha nyelvvizsgával rendelkeznek. Iskolánk nyelvvizsga helyszín is, tehát már kipróbáltuk a nyelvvizsgáztatást is, nagy siker volt a résztvevő diákok számára, hiszen nyelvvizsgával rendelkeznek már. Nagyon fontos, hogy az angol mellett másik idegen nyelvet is tanulnak a diákjaink, éppen ezért próbáljuk a németet is előtérbe helyezni. Ezt azoknak a nyolcadikos diákoknak ajánljuk, akik már angolból nyelvvizsga közelében vannak. Ha megcsinálják a nyelvvizsgát szeptemberig, akkor elkezdhetnek egy másik idegen nyelvet, magas, 6 óraszámban tanulni hetente, így akkor 4 év alatt 2 nyelvvizsgával mehetnek érettségire. Ez az egyik osztályunk. A másik osztályunk a nagy sikerű TTK-s osztályunk, a biológia-kémia és a matematika-fizika emelt óraszámú csoportjaink. Ezek nagy népszerűségnek örvendenek, igaz, hogy nagyon nehéz osztályok, de nagyon szeretik a gyerekek, hiszen továbbtanulás szempontjából kellő alapot biztosít számukra. Nagyon fontos, hogy hiányterületekre tudnak elhelyezkedni, hiszen orvosi pályára, egészségügyi pályára, mérnöki pályára, természettudományos pályára mehetnek tovább. A harmadik képzési csoportunk viszonylag új. Az idei tanévben indítottuk az emelt óraszámú informatikai osztályunkat. Ők nagyon élelmes, ügyes csapatunk, akik most kaptak egy 3D-s nyomtatót. Volt tanítványunk is visszajár, aki mutatja a fortéjait, egy kicsit önképző kör is ez és a tanárnő is nagyon szívesen segíti őket a munkában. A következő tanévtől szeretnénk beindítani az úgynevezett humán csoportunkat, az emelt óraszámú magyar-történelem oktatást, hiszen azt tapasztaljuk, hogy a diákok egy része jogi pályára megy és ezt szeretnénk megalapozni.

Az iskola továbbtanulási mutatói kiválóak. A végzős diákok nagy része egyetemen és főiskolán folytatja tanulmányait, de szép számmal vesznek részt OKJ-s képzésben is a Karcagi Nagykun Református Gimnáziumban végzők.

– Diákjaink nagy része, körülbelül 3/4 része egyetemre, főiskolára megy tovább és megállják a helyüket. Nagyon örülünk neki, hogy visszajeleznek, hogy megérte a nehezebb utat választani és nálunk érettségizni és keményen felkészülni az érettségire és a felvételikre, hiszen ez a befektetett munka később megtérül és kevesebbet kell az egyetemen, főiskolán tanulni és kicsit könnyebb lesz a dolguk. Nagy részük természettudományos területen, mérnöki-, orvosi- területen helyezkedik el, de sokan vannak, akik például katonai pályára mennek, rendvédelmi pályára, vagy valamilyen humán területen helyezkednek el, például a jogi képzést választják. A többi diák, körülbelül 20-25%, OKJ-s képzésben vesznek részt. Egy fontos tévedést szeretnék eloszlatni, hogy azok akik idejönnek, azok nem csak azért jönnek ide, hogy egyetemre és főiskolára szeretnének menni, hanem olyanok is jöhetnek bátran – és minden évben van ilyen diákunk is – aki még nem tudja, hogy mi szeretne lenni. Egy általánosabb képzésben szeretne részt venni, nem szűkíti le a továbbtanulását már 14 évesen egy adott szakiránynak, hanem nyitva hagyja a kapukat és majd 4 év múlva fog tudni dönteni, amikor már érettebb és mást is lát az életből, nem csak azt, amit az elmúlt 8 évben az általános iskolában. Így sokkal nagyobb lehetősége van továbbtanulni. Érettségi után rengeteg szakmát választhat. Ha egy szakgimnáziumi képzésben vesz részt és valamilyen szakmát megtanul, akkor nem tanul minden tantárgyat. Egy gimnáziumi képzésben minden tantárgyat tanul, tehát jobban tud választani később a szakmák közül és nyelvet is tanul, nyelvvizsgát is szerezhet. Tehát sokkal jobban megéri gimnáziumban tanulni, mint szakmát tanulni és úgy leérettségizni, hiszen ha előbb érettségizik, több mindent tanulhat később.

Nagy Éva igazgató a most 5-6-7. osztályos tanulóknak azt javasolja, hogy szorgalmasan tanulják a választott idegennyelvet, tegyenek nyelvvizsgát, mert ezzel már előnnyel indulhatnak a jelentkezések során.

– Nagyon fontos, hogy tanuljanak nyelvet. Aki már betöltötte 14. évet, azok már nyelvvizsgázhatnak. A Református Általános Iskolában van olyan tanárnő, aki elvégezte a nyelvvizsgáztatási tanfolyamot, tehát ő biztos fel tudja készíteni a gyerekeket a nyelvizsgára. Ha így jönnek, akkor nagy előnyük van. Amit fontosnak tartunk még, azok az úgynevezett érettségi tantárgyak, amik nagyon meg kell, hogy alapozva legyenek és úgy tudjanak jönni hozzánk. Amiért még ajánljuk az iskolákat, az a diákélet, ami itt van. Diákjaink nagy része magának szervezi a programokat, tehát a Diákönkormányzatunk nagyon aktív. A Városi Diákönkormányzat vezetőségének nagy részét is ők adják. A sportéletünk is nagyon látványos és sikeres, hiszen a diákolimpiákon is nagyon szépen szerepelünk és az utóbbi évben ezért kitüntetést is kaptunk. Tényleg mindenkinek ajánlom az iskolát, aki még alacsonyabb évfolyamon tanul, hiszen itt lehetőséget biztosítunk arra, hogy mind a sport területén, mind a tanulás területén eredményeket érjen el, sőt a Diákönkormányzatban a vezetési ismereteit is gyakorolhatja. – mondta el Nagy Éva igazgató.

Az iskolába jelentkező nyolcadikosok április végén, május elején kapnak értesítést felvételi eredményükről.

infoKarcag

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

A nemzeti érdek az első

A kormány az illegális migrációval kapcsolatos minden kérdést a nemzeti érdek oldaláról közelít meg – hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek

Tovább »

Jégkrém Gyermeknapra

A közelgő Gyermeknap alkalmából a Szolnok-Tisza Rotary Klub a Tisza Coop és Sándor Iván fuvarozó segítségével a Bestar Hungary Kft. felajánlását, több ezer jégkémet osztott

Tovább »