Szovjet Múzeum Berekfürdőn

BEREKFÜRDŐ | Berekfürdőben, a fürdőtől nem messze működik a Szovjet Repülőtér Titkai Múzeum. A kiállítás népszerű, 2017-ben több mint 10.000 látogatója volt a létesítménynek.

Egy különleges múzeum várja az érdeklődőket Berekfürdőben. A Szovjet Repülőtér Titkai Múzeum egy igazi kuriózum az Alföldön.

– Ez a múzeum egy nagyon különleges hely, ez a Szovjet Repülőtér Titkai Múzeum. Ennek a múzeumnak a berendezési tárgyainak tulajdonosa Vándor Károly. Ő egy magánember és a Berekfürdő Községi Önkormányzattal együttműködve üzemelteti. A Szovjet Repülőtér Titkai Múzeum a régi szovjet repülőterek relikviáiból állt össze. Alapvetően egy baráti társaság álma volt ez, amit Vándor Károly meg tudott valósítani. Nagyon sok olyan apró és nagyobb tárgya található itt, ami a régi, elmúlt időket idézi. Nyilván nem mindenkinek kellemes ez az élmény, de nagyon sok embernek ad kíváncsiságra okot, hogy eljöjjön és rácsodálkozzon arra, hogy mi is volt itt Magyarországon. Nagyon sok múzeum létezik hasonló témakörben Magyarországon, de ilyen jellegű nincsen. Az udvarunkon található egy Mi-24-es hatástalanított harci helikopter. Az akkori Szovjetúnióban készült ez a helikopter, filmforgatáson is használták. Károly és barátai olyan színekkel, olyan betűtípusokkal látták el ami a legjobban megközelíti a valóságot. Nyári időszakban több alkalommal itt tartózkodnak, interaktív napokat tartanak, ahol egész álló nap szakmai segítséget adnak ezeknek a dolgoknak a megismeréséhez, illete lehetőséget kap arra bárki, hogy beüljön ebbe a helikopterbe és megtapasztalja azt, hogy milyen egy ilyen nagy monstrumban ülni. Én női szemmel azt mondanám, hogy a férfi egyenruhák rendkívül széles spektrumú bemutatása számomra egy olyan világnak ad belelátási lehetőséget, ami megmozgatja a fantáziánkat. Nyilván különbözű repülőgép alkatrászek, bomba alkatrészek, lehet látni egy repülőgép felszálló pálya makettjét, illetve sok-sok fejlesztés van, ami tavasszal és nyáron látható lesz. Ez az egészen picike múzeum tavaly több mint 10.000 látogatóval büszkélkedett. Nyilván minimális itt a belépőjegy, de a fizető vendégek számát szeretném jelezni. Kimagaló volt amikor az interaktív napok voltak és itt voltak a pilóták, szakemberek. Ilyenkor nem csak látvány, hanem az elmének is van egy betekintés, hiszen előadások tartanak ilyenkor a pilóták, szekmberek a művelődési házban.

A látogatók többnyire magyarok, de sokan érkeznek a volt Szovjetúnió területéről is.

– Nagyon sok helyről érkeznek, nagyon büszkék vagyunk arra, hogy külföldről is ellátogatnak ebbe a múzeumba. Nyilván a régi Szovjetúnió területéről sokan érkeznek, Kárpátaljáról, Erdélyből. Németországból is volt már vendégünk, aki a közösségi oldalon talált rá a múzeum oldalára és annyira érdekesnek találta, hogy e miatt eljött ebbe a térségbe. Nyilván nem csak a múzeumot nézte meg, hanem élvezte a települések előnyeit is.

Az üzemeltető, a település szeretné tovább fejleszteni a múzeumot.

– Most már megérdemelné ez a múzeum, hogy egy kerítést építsünk. Ennek a tervei vannak folyamatban és szeretnénk pályázati forrást találni. Az önkormányzatnak is nagyon fontos ez a dolog, próbál erre forrásokat elkülöníteni amennyira van lehetőség. Jó lenne téliesíteni, hiszen most is elég hideg van. Ezek a kiállítási tárgyak nem igénylik a fűtést, de jó lenne, hogy a téli időszakban még kellemesebb helyzetben tudnák megtekinteni a látogatók.

A múzeum egész évben látogatható, a művelődési házban, munkanapokon 8 és 16 óra között lehet időpontot foglalni.

infoKarcag

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest