Csak a valódi méz egészséges

SZOLNOK | A mézkedvelők előtt nem ismeretlen a tény, hogy egész Európát elárasztották hamis mézzel. Ezek a különféle anyagokkal, elsősorban vízzel hígított “szörpök” majdnem tönkretették ezt a nagyon fontos szakmát és annak termékét, ami a méhek szorgos munkájának eredménye.

Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága már elfogadta azt a fölmérést – Méz jelentés lett a neve -, amelyet a Fidesz uniós képviselője, Erdős Norbert terjesztett elő.

Kép: iSzolnok

Erről beszélt szolnoki sajtótájékoztatóján a fiatal képviselő. Mint mondta, óriási volt a keleti, minősíthetetlen méz károkozása, amit csak erőteljes ellenőrzéssel és a hamisítók büntetésével lehetett visszaszorítani. Magyarországon húszezer hazai méhészt tartanak nyilván, de az idekapcsolódó családok, a különféle szakmák – asztalos, állategészségügyi szakember, de akár a címkegyártó nyomdaipar – világossá teszik, hogy sok ember megélhetése függ az ágazat talpon maradásától. Amellett persze, hogy a méhek nélkül a növények beporzása, így azután a mezőgazdaság sikeressége elképzelhetetlen. Az ágazaton belül nyilvánvaló igazság: ha a méhek odavesznének, három-négy éven belül az emberiség léte katasztrófába torkollna.

Hazánk exportőr, kiváló minőségű mézzel van jelen Európában, az ázsiai hamisítványokat sikerült visszaszorítani. Az sokat segítene az egészséges táplálkozásban, ha az iskolatej programhoz hasonlóan mézprogram is indulna az általános iskolákban – mondta a képviselő, aki bizottsági társaival együtt azt is szeretné elérni – benne van a Méz jelentésben is -, hogy az Unió emelje a támogatásra szánt összeget, legalább a mostani kétszeresére.

iSzolnok

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest