Mire figyeljen, ha interneten vásárol?

Kép: Karcag TV

KARCAG | Többet vásárolunk az interneten. Maga a vásárlás egyszerű, de fontos odafigyelni a részletekre. Dr. Farkas Flórián ügyvédet kérdeztük, hogy mire érdemes odafigyelni, ha interneten rendelünk terméket.

Az internetes vásárlásnál több szempontot kell figyelembe vennünk, mielőtt megrendelünk egy terméket. Nagyon fontos, hogy ellenőrízzük a céget akitől rendelünk, olvassunk hozzászólásokat, értékeléseket.

– Gyakorló jogászként az az első tanácsom, hogy mielőtt bármit megrendelünk alaposan ellenőrízzük, hogy ki az a társaság vagy természetes személy akitől vásárolni kívánunk. Fel kell keresnünk az internetes weboldalon az eladó adataival kapcsolatos részt. Ellenőrízni kell, hogy Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságról van szó, vagy esetleg külföldi gazdasági társaság, szlovákiai, romániai vagy még távolabbi cég az eladó. Ma már sajnos az is a gondosság körébe tartozik, hogy ellenőrízzük az internetes cégnyílvántartási adatokban, hogy az ott feltüntetett adatok valósak-e, létezik-e ilyen társaság. Ma már ingyenesen lekérhető a cégkivonata bármely magyar társaságnak és bizony nem egy esetben azzal kell szembesülni, hogy egy fantomcég vagy egy olyan cég aki ellen adóvégrehajtás, vagy bármilyen más végrehajtás van folyamatban ilyen név alatt hírdetnek nagy értékű műszaki cikkeket. Az ilyen társaságokat vagy eladókat rögtön zárjuk ki és tőlük semmiképp se vásároljunk. Nagyon fontos még azt a vásárlás előtt megfontolni, hogy magánszemélytől vásárolunk, vagy cégtől, gazdasági társaságtól, gazdálkodó szervezettől. Sokan nem tudják, hogy a fogyasztók és a vállalkozások közötti szerződéseket külön jogszabály szabályozza, ami a fogyasztókat a vállalkozásokkal szembeni szerződésekben többlet jogokkal ruházza fel. Ugyan ezek a jogok, az egyszerű, természetes személyekkel szemben nem illetik meg a vásárlót. Gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy hivatalos boltok a közösségi oldalakon hirdetik a termékeket és ezen hírdetések során nem szabályszerűen járnak el, homályban marad, hogy ki az eladó és egy esetleges szavatossági, minőségi problémával kapcsolatban arra hivatkoznak, hogy nem is a bolt volt az eladó, hanem ő mint természetes személy egy egyszerűen használt termékként, vagy saját tulajdonú termékként értékesítette. Ezt is nagyon fontos tudni a vásárlóknak, hogy hiába hirdetik akár valamelyik közösségi portálon a termékeket az eladók, az eladókat ilyenkor is terheli mind az a tájékoztatási kötelezettség, tehát fel kell tüntetni azt, hogy ki az eladó cég, mik az ők adatai, mi a címe, telefonszáma, székhelye. Pontos tájékoztatást kell adnia arról, hogy a vevőket milyen szavatossági,jótállási igényérvényesítési jogok illetik meg, hogyan állhatnak el a szerződéstől. Amennyiben ezt nem teszik meg, akkor a megfelelő profizmus hiányára kell gyanakodnunk és számolnunk kell azzal, hogy egy beadott minőségi hibás panaszunkat sem fogják kifogástalanul kezelni.

Magánszemélytől is egyre többen vásárolnak akár a közösségi oldalakon, akár az aukciós protálokon. Ebben az esetben is utána kell nézni a hírdetőnek, hogy milyen értékelései vannak.

– Alaposan meg kell vizsgálni, hogy az adott hírdetővel kapcsolatban a közösségi visszajelzések milyenek, hány terméket értékesített már korábban, a többi felhasználó milyen visszajelzést adott, hogyan értékelte az eladót. Nagyon ajánlatos fényképfelvétellel, képernyő mentéssel rögzíteni, hogy az adott termékről mit állít, milyen tulajdonsággal bír. Amennyiben nekünk van valami fontos tulajdonság, ami lényeges az ügylet szempontjából, azt minden esetben írásban előre együnk fel és a választ rögzítsük, ugyanis ilyen esetekben eltérően a vállalkozások és fogasztók közötti szerződéstől, nem tudunk akár a Békéltető Testülethez fordulni, hanem közvetlenül csak bírósági jogérvényesítéssel tudunk élni, ami roppant költséges és hosszadalmas eljárás, a bizonyítás terhe pedig a vásárlón van, tehát neki kell bizonyítani, hogy mit ígért az eladó a termékkel kapcsolatban. Magánszemélyek esetében nagyon tömör szokott lenni a leírás, van egy fényképfelvétel, a megnevezés és a vételár, de attól függetlenül rengeteg más tulajdonsága lehet egy terméknek.

Ha magánszemélytől vásárolunk nem szükséges adás-vételi szerződés, mert a termék megrendelésével létrejön az elektronikus szerződés.

– Az általános gyakorlat az, hogy nem szükséges. Az adás-vételi szerződésre vonatkozik alapvetően a polgárjogi törvénykönyv, ami csak bizonyos minősített esetekben ír elő az érvényességhez írásbeli alakiságot. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag, amikor az eladó az interneten közzétesz egy műszaki cikkre vonatkozó hírdetést, gyakorlatilag azzal, hogy leütjük a licitet, vagy rákattintunk a megrendelem gombra, létrejön a szerződés, nem hagyományos, hanem elektronikus formában.

infoKarcag

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Óvintézkedések a tiszafüredi könyvtárban

A jelenlegi járványügyi helyzetre reagálva látogatási óvintézkedéseket vezetett be a Tiszafüredi Városi Könyvtár és Információs Központ. Ilyen intézkedés a kötelező, szabályos maszkviselés, a testhőmérséklet mérése

Tovább »

Keresik Kolompár Eszmeralda Rozáliát

A szolnoki rendőrök a lakosság segítségét kérik – írja a police.hu. A Szolnoki Rendőrkapitányság 16010/157/639/2020. körözési számon eljárást folytat Kolompár Eszmeralda Rozália eltűnése ügyében. A

Tovább »

Kosárlabda edzések

Nyáron is tartottak edzéseket a Karcagi Sport Egyesület kosarasainak a Városi Sportcsarnokban – tudtuk meg Fodor Csaba szakosztályvezetőtől. Készülnek a következő szezonra, bár az előző

Tovább »