Jó évet zárt a Győrffy István Nagykun Múzeum

Kép: Karcag TV

KARCAG | Eredményes évet zárt a Győrffy István Nagykun Múzeum Karcagon. 2017-ben emelkedett a látogatószám, sok program és kiállítás színesítette az évben. 

Sikeres évként tekint vissza 2017-re dr.Nagy Molnár Miklós a karcagi Győrffy István Nagykun Múzeum igazgatója.

– Nagyon jó kis évünk volt. Azt mondhatjuk, hogy mióta a város fennhatósága alá került a múzeum, tehát megszűnt a megyei múzeumi szervezet, azóta egyre jobb és jobb évet tudunk zárni. Ez azt jelenti, hogy az anyagi lehetőségeink is a körülményekhez mérten kielégítőek, mindig van egy kis fejlődés, szaporodás. Nagyon jó programokat, kiállításokat, múzeumpedagógia foglalkozásokat tudunk lebonyolítani és fogunk is majd lebonyolítani ebben az évben. Múlt évből talán a legutóbbi kiállításunkat tudjuk kiemelni, ami még most is látható. Ez a térképészeti kiállítás. Volt egy nagy országos rendezvény, aminek helyet adott a múzeum. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének a közgyűlése zajlott a múzeumban és a városban. Volt egy másik nagy rendezvény, ami a Birkafőző Fesztválhoz kapcsolódott, a Múzeumok Éjszakáját itt nyitotta meg Balogh Zoltán miniszter úr annak idején egy sajtótájékoztató keretében. Azt mondhatom, hogy összességében egy sikeres évet hagytunk magunk mögött.

Konkrét számok még nincsenek, de az elmondható, hogy a múzeumba látogatók száma emelkedett, egyre több fiatal keresi fel az intézményt.

– Konkrét adatokat még nem tudok mondani, most folyik az összesítés, hogy mennyi volt a látogatószám. Annyit tudok mondani, hogy az összes kiállító helyiségünk – ugye most volt az első olyan igazi évünk hosszú évek óta, hogy minden egyéb kiállító helyiségünk, tehát nem csak a múzeum, hanem a Szélmalom, a Fazekasház és a Tájház is – nyitva volt. Meg tudtuk oldani nyáron a működtetését, e miatt a látogatószám is gyarapodott pont e miatt, máskép tudtuk megvalósítani a látogatók szervezését. Nem túlságosan, de egy minimális emelkedés látható. Ez elvárható, mert országos trend, hogy volt egy időszak amikor a múzeumok visszafejlődtek, visszaestek, mert elöregedtek a kiállítások. A karcagi múzeum hetedik éve egy felújított kiállítással várja a látogatókat, ami egyre népszerűbb, a fiatalok között is egyre népszerűbb, hiszen nem az a hagyományos kiállítás, hogy csendbe lábujjhegyen kell közlekedni, hanem egy kicsit közösségi térként is lehet használni a kiállító helyiségeinket. Persze vannak alapkorlátok, de ennek megfelőlen tudjuk szervezni a múzeum pedagógiai programjait is.

A Gyrőffy István Nagykun Múzeum kiváló kapcsolatot ápol a város oktatási, nevelési intézményeivel.

– Gyakorlatilag azt tudjuk mondani, hogy az oktatási intézményekkel egész jó a kapcsolatunk már az óvodától kezdődően, hiszen sok óvodás foglalkozást tartottunk is. A történelem tanárokkal, általános iskolai tanárokkal is nagyon jó a kapcsolatunk, hiszen itt vannak körülöttünk nagy részt az iskolák, kettő itt van konkrétan közvetlenül a múzeum mellett. A Kovács Mihály Napok rendezvényeibe is be tudtunk kapcsolódni a rendezvényekbe, a Győrffy Iskolának is, hiszen a névadónk ugyan az, be tudtunk igény szerint kapcsolódni a munkába. Azt tudom mondani, hog itt azért vannak órák, ha nem is mind a múzeumban, mert szerveztünk máshova is programokat. Ott volt a könyvtárban a második világháborús hadisírokról, hadisír gondozásról szóló előadás ami ott zajlott. A társadalom széles spektrumát tudjuk vendégül látni. Óvodás kortól egészen nyugdíjas korig tudjuk vendégül látni, tudunk programokat szervezni. Most már ott tart a múzeum. Emberi és szakmai felkészültségünk és pénzügyi feltételeink is adottak.

infoKarcag

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest