Elkészült a NAK karcagi irodája

Kép: Karcag TV

KARCAG | Február másodikán nyitják meg hivatalosan a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara karcagi szolgáltató központját. Az iroda azonban már nyitva van és segíti a gazdák munkáját.

Modern, kultúrált körülmények között intézhetik ezentúl a gazdák az ügyeiket Karcagon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara új szolgáltató központja hamarosan átadásra kerül, ahol versenyképes termelést elősegítő szolgáltatásokkal, pályázati lehetőségekkel ismerkedhetnek, illetve egyéb fontos tudnivalókra kereshetnek majd választ a termelők.

– Az iroda megnyitója február másodikán lesz. Ez a szolgáltató központ az országban az ötödik. Annak a stratégiának a része, amely magába foglalja, hogy minden megyében legalább 2-3 ilyen szolgáltató központ alakul ki, ahol a gazdák részére, a falugazdász kollégák szolgáltatásokat végeznek, illetve segítséget nyújtanak a különböző adminisztratív munkák stabil elvégzéséhez. Ezen kívül növényorvosi-, állatorvosi-, pályázati szolgáltatásokat, banki szolgáltatásokat, műszaki szolgáltatást, vetőmag termesztéssel kapcsolatos technológiával kapcsolatos előadásokat fogunk tartani. A gazdák felkészítése egy nagyon fontos tényező, mert a gazdák a téli időszakban jobban ráérnek, felkészülnek a tavaszi, nyári, őszi munkákra és ez a szolgáltató központ ezt a cél szolgálja. Ez a központ olyan kultúrkörülményeket, olyan műszaki hátteret, olyan digitális lehetőségek birtokát adja át a gazdáknak, amivel a versenyképességet tudjuk fokozni, hiszen a szellemi tőke adjusztálása egy nagyon fontos tényező és ennek a kihasználása az minden gazdatársamnak jár, hisz a versenyképesség úgy az Unióban, mint az Unión kívül nagyon fontos tényező. A vidék fennmaradását, fejlesztését, ezek az eszközök, ezek a lehetőségek és ez a központ is biztosítja, tehát megfelelőképpen, felkészülten, versenyképes állapotba tudjuk hozni a gazdatársadalmat.

A hivatalos átadóra még várni kell, de a gazdák már most is kérheti az iroda munkatársainak segítségét a szolgáltató központban.

– Már működik az iroda, a falugazdász kolléganő áll a gazdák rendelkezésére. Szokhatjuk ezt az új lehetőséget, szokják a gazdák is. Megfelelő tájékoztatásokat fogunk nyújtani, hogy milyen lehetőségeket tudnak igénybe venni, milyen szolgáltatás az, ami az ő érdeküket szolgálja, illetve a munkára tudnak több koncentrációt szentelni, közben pedig az információt megkapják. Itt mindenhez hozzájutnak, ami a termeléshez szükséges.

Van ahol már működik ilyen szolgáltató központ, ami Karcagon nem régen kezdte meg modern formában a működését. A tapasztalatok jók, a gazdák sok új és hasznos információval gazdagodhatnak, ha felkeresik az új irodát.

– Ha visszatekintünk a 2000 előtti évekre, 1993-ban alakult a Nagykun Gazdakör. Attól fogva mindig megpróbáltuk a lehető legfrissebb információkat közreadni. Ennek a fejlődés sorozatnak a mai pontja lesz az, amikor egy magasabb szintű információs lehetőséget biztosítunk szolgáltatásként a gazdatársaknak. Ahol már működik, Hajdúböszörményben a tapasztalatok nagyon jók, úgy műszaki, információs, kereskedelmi szempontból. A napi aktuális dolgoknak, az uniós kötelezettségeknek a minél jobb feldolgozása, gyorsabb, hatékonyabb, precíz igénybevételét is jelentik ezek a központok. Úgy gondolom, hogy a karcagi gazdatársadalom, ennek a nagy határnak a kézben tartó gazdálkodói megérdemelnek egy ilyen információs központot, hogy a továbbiakban versenyképesen tudjanak gazdaságosan a város érdekében, a megye érdekében, a saját érdekükbe, a családi gazdálkdók érdekébe tevékenykedni. Általában egy ilyen gazdacentrum egy olyan 2000 gazdát tud kiszolgálni, gyakorlatilag Abádszalóktól Tiszafüredig, a másik oldalról Kisújszállás, Túrkeve irányából, tehát itt az a 22 település akik a mi érdekközösségünket jelentik, azoknak a gazdáknak áll rendelkezésre folyamatosan, megfelelő felkészüléssel, az előadások során, nyilván a környezetünkben élő gazdatársag megfelelő információkat fognak kapni. Ezt a célt szolgálja az előadóterem, hogy megfelelően, kulturkörülmények között fel tudjanak készülni a jövőre.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4 iroda létesül majd. Hamarosan a jászsági és a tiszazugi irodák kialakítása is elkezdődik Mezőtúron, illetve Jászapátiban.

– Tulajdonképpen 4 iroda lesz megyénkben. Karcag mellett Jászapátin, Mezőtúron és Szolnokon a központunkban. Tehát tulajdonképpen Jászság, Kunság, Tiszazug és Szolnok. Ezek a 4 körzet lefedi a 40 km-en belüli szolgáltatást, ahol a gazdatársak tudnak értesülni, rendeszeresen meg tudják látogatni, információhoz jutni és tudnak egymással konzultálni. Ahol mi most vagyunk, az régen a Katolikus Legényegylet volt, itt a gazdatársaim annak idején komoly, intenzív gazdaéletet éltek, kultúrált körülmények között tanultak egymástól, barátkoztak, jó hangulatban, kölcsönösen segítve egymás munkáját, tulajdonképpen a mai viszonyok között ugyan azt ismételve csak magasabb körülmények között. – mondta Hubai Imre a NAK megyei elnöke.

infoKarcag

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Óvintézkedések a tiszafüredi könyvtárban

A jelenlegi járványügyi helyzetre reagálva látogatási óvintézkedéseket vezetett be a Tiszafüredi Városi Könyvtár és Információs Központ. Ilyen intézkedés a kötelező, szabályos maszkviselés, a testhőmérséklet mérése

Tovább »

Keresik Kolompár Eszmeralda Rozáliát

A szolnoki rendőrök a lakosság segítségét kérik – írja a police.hu. A Szolnoki Rendőrkapitányság 16010/157/639/2020. körözési számon eljárást folytat Kolompár Eszmeralda Rozália eltűnése ügyében. A

Tovább »

Kosárlabda edzések

Nyáron is tartottak edzéseket a Karcagi Sport Egyesület kosarasainak a Városi Sportcsarnokban – tudtuk meg Fodor Csaba szakosztályvezetőtől. Készülnek a következő szezonra, bár az előző

Tovább »