Újra biztosítót válthatnak az autósok

KARCAG | 15-18%-os díjemelkedés várható 2018. Január elsejétől a kötelező gépjármű felelősségbiztosítások piacán Magyarországon. Érdemes időben és körültekintően váltani, akár év közben is.

– Január elsején szoktunk biztosítót váltani, bár ez egyre kevésbé létezik Magyarországon. Jó pár évvel ezelőtt, 2010-ben megváltozott a jogszabály, most már év közben is váltunk, de azért még mindig nagyon sokan vannak. Érdemes odafigyelni arra, hogy ne csak a díjat nézzék a gépjrámű tulajdonosok amikor biztosítót választanak, hanem azt is vegyék figyelembe, hogy a biztosítóról mit tudnak, milyen szolgáltatásokra számíthatnak a szerződés megkötése után. Ezért nehéz dolog ez, mert ha biztosítót választunk, akkor nem tudjuk, hogy majd mi fog történni később, mert az akkor fog kiderülni, hogyha valamilyen problémánk van, amivel a biztosítóhoz kell fordulnunk, például ha egy káresemény következik be, akkor fog kiderülni, hogy hogyan szolgáltat a biztosító. Azt javaslom, hogyha valaki biztosítót választ itt vidéken, akkor jellemzően nagy társasághoz próbálja meg vinni a szerződését, akinek van infrastruktúrája ahhoz, hogy ezeket a vidéki kistelepüléseket, mint például Karcag vagy még kisebb települések a környékünkön el tudják érni, mondjuk egy kárrendezési szolgáltatással.

Ha az ügyfélnek meglévő biztosítása van és váltani szeretne, akkor azt szabályoknak megfelelően, írásban kell felmondania.

– A szerződést írásban kötötte meg az ügyfél, tehát írásban is kell felmondania, az évfordulót megelőzően minimum 30 nappal. Ez azt jelenti, hogy mivel december 31 napos hónap, így december elsejéig a felmondásnak be kell érkeznie – tehát nem elég akkor feladni – a biztosítótársaságnak. Jellemzően ezt érdemes tértivevényes levélben feladni 25-e körül. Mindenkinek meg kellett már kapnia a meglévő biztosítójától az indexlevelet, ami a következő, 2018-as évi díjakról tájékoztatja az ügyfelet és már akár volt lehetősége utána nézni interneten, üzletkötőkön keresztül, vagy bemenve a biztosítónak valamelyik irodába a következő évi díjakról érdeklődni. A felmondást megtehetjük fax-on is, viszont akkor a fax bizonylatnak meg kell lennie.

A biztosítások palettája széles. A díjak egyénre szabottak, ezért Érdemes megfelelően tájékozódni a váltás előtt.

– Ma már nem lehet azt mondani, hogy az egyik biztosítónál ennyi a díj, a másik biztosítónál annyi a díj, a harmadik biztosítónál meg harmadikféle díj van, mert előfordulhat egy konkrét ügyfél esetében, hogy valamelyik biztosítótársaság ad egy kedvező díjat, szolgáltatást és egy ugyanolyan gépjárműkategóriával rendelkező, akár hasonló életkorú ügyfél esetében egy másik biztosító társaság. Nagyon sok szempontot vesznek figyelembe. Az látszik ma a piacon 15-18%-os díjemelkedést látunk , tehát van egy általános díjemelkedés a magyar biztosítási picaon a kötelező gépjármű felelősségbiztosításoknal. HA megnézzük a környező országokat, akkor még Romániában is magasabb a kötelező gépjármű felelősségbiztosítások díjszínvonala mint nálunk, tehát azt lehet mondani, hogy mi még próbáljuk utolérni a környező országokat. Magyarországon volt egy nagyon komoly díjverseny éveken keresztül, ez a kötelezők díjak árát nagyon levitte, de ez a szolgáltatás minőségére is ment. – mondta Vál Tamás biztosítási szakember.

infoKarcag

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Bürkös koncert Tiszafüreden és Karcagon

Hazánk egyik legismertebb, magyar autentikus zenekét játszó zenekarának koncertjére látogathatnak el október 23-án Tiszafüreden és Karcagon. Tiszafüred, 2020. október 23. 14:00. Deák tér Karcag, 2020.

Tovább »