Új csoportszoba

KARCAG | A Madarász Imre Egyesített Óvoda SZIM Tagóvodája egy csoportszobával bővült, így már 75 kisgyermeket tudnak fogadni, míg a Kinizsi úti tagóvoda egy modern, 21. századnak megfelelő konyhát kapott pályázati forrásból és a karcagi önkormányzat segítségével.

Erre azért is szükség volt, mert a tagintézmény miden óvodása napi háromszori étkezésben részesül. A felújítás szeptemberre elkészült, azóta az óvodapedagógusok, dajkák, konyhás nénik birtokba vették a megszépült épületeket, s most kedden Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke, Dobos László polgármester, Gulyás Ferencé intézményvezető, a képviselő-testület tagjai, a polgármesteri hivatal, az iskolák és a kivitelezők képviselői is megnézték az itt folyó munkát.

Fotó: Facebook

A Madarász Imre Egyesített Óvoda Gépgyár úti „SZIM” óvodájában a megjelenteket Szabóné Szentesi Mária tagintézmény vezető köszöntötte, majd Gulyás Ferencné intézményvezető mutatta be a pályázatot:

– Az „Óvodai kapacitást bővítést célzó beruházások támogatására” nyújtotta be pályázatát Karcag Város Önkormányzata a SZIM óvoda férőhely bővítésére. Az óvoda a városrész egyetlen óvodája, a gyermeklétszám folyamatos növekedést mutatott az elmúlt években. A projekt keretében egy 20 fős csoportszobával, öltöző, mosdó és közlekedő helyiséggel bővült az épület, valamint sor került a csoportszoba berendezéseinek eszközbeszerzésére, kazáncserére, valamint a teljes épület hőszigetelő burkolatot kap.

Fotó: Facebook

A pályázati projekt összköltsége: 32.941.999.- Ft, melyből az Önkormányzat által vállalt önerő 2.942.000.- Ft. A nyertes pályázat kivitelezési munkálatai a nyár végére befejeződtek, s a gyermekekkel birtokba vehettünk az új épületrészt. A projekt megvalósítóival, a Polgármesteri Hivatal dolgozóival, a kivitelező céggel folyamatos volt a kapcsolattartás, rendszeresek a konzultációk, projekt koordinációra kéthetente, ill. szükség szerint hetente került sor.

Fotó: Facebook

A pályázati megvalósításon túl az intézményi költségvetésből az óvoda régi részének nyílászáró cseréjére (bejárati ajtók, csoportszoba udvari ajtók, ablakok) sor került a nyár folyamán, biztosítva ezzel a teljes épület hőszigetelését és esztétikáját – mondta Gulyás Ferencné.

Fotó: Facebook

Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke bevallása szerint szeretett óvodába járni és mindent megevett óvodásként, amit elébe tettek.

– Jó, ha a 21. században az óvodák, ahová a gyermekeink járnak, megújulnak. Sokkal nehezebb az óvónőknek, gyerekeknek egy leromlott óvodába járni, mint egy klimatizált, jól felszereltbe, s a szülők is szívesebben engedik oda a gyerekeiket ahol látják, jó kezekben vannak és modern körülmények között. A Kinizsi óvodában a konyha 21. századi, itt a szakácsokon múlik mit hogyan főznek. Az új csoportszoba pedig a Kiskulcsosi városrészen lakók számára jelent előrelépést, hiszen ott járhatnak óvodába a kicsik, ahol laknak – mondta az elnök, aki gratulált az intézmény dolgozóinak a kreatív ötletekhez, amelyekkel feldekorálták a megújult épületeket.

Fotó: Facebook

– Kívánom, hogy sok ilyen alkalom legyen az életünkben, amikor egy nap két intézményünk fejlesztéséről is be tudunk számolni – mondta Dobos László polgármester a SZIM óvodában. Folyamatosan próbáljuk az intézményeink infrastruktúráját fejleszteni pályázatokból és önerőből, hiszen ugyanolyan fontos a gyermekek milyen körülmények közé csöppennek, hiszen már ez is egyfajta igényt jelez már kora gyermekkorban. A Kuthen úti felújított óvoda birtokba vétele után a szülők is ahhoz idomultak, amilyen az épület színvonala volt és ez mindenképpen jó. Hatással van egymásra a berendezés, a szakembergárda, a szülők és minden más tényező is. A két óvoda felújítása után sem fogunk megállni, nyertes pályázatunk van a Zöldfa úti óvodára, így a következő feladatunk ez lesz – mondta a városvezető.

Fotó: Facebook

A Madarász Imre Egyesített Óvoda Kinizsi úti óvodájában Molnárné Oros Csilla tagintézmény vezető köszöntötte a vendégeket, majd Gulyás Ferencé intézményvezető mutatta be a pályázatot.

– Az „Önkormányzati étkeztetési fejlesztések támogatására” kiírt teljes körű konyha felújítási terv került benyújtásra Karcag Városi Önkormányzat által. A beruházás teljes költsége 23.639.158.- Ft, melyből vállalt önerő 3.545.874.- Ft. A pályázati projekt során a konyha infrastrukturális fejlesztése valósult meg: válaszfalak, vízvezetékek, szennyvízelvezetés, fűtésrendszer, elektromos hálózat, nyílászáró csere, burkolás, festés, szellőző rendszer kialakítása, világítótestek cseréje, teljes konyhai gépesítés: gáztűzhely, villanysütő, gázzsámoly, mikrohullámú sütők, mosogatógép. Konyhai berendezések: konyhabútorok, asztalok, székek és valamennyi eszközök – tányérok, tálak, poharak, evőeszközök beszerzése. A nyertes pályázati terv a nyár folyamán megvalósult, az óvoda nyitására a munkálatok befejeződtek, s birtokba vehettük intézményünk, s városunk legmodernebb óvodai konyháját – jelentette ki a vezető.

Fotó: Facebook

Szepesi Tibor képviselő is ebbe az óvodába járt, így örömmel nézte meg azóta mi minden változott itt. Az akkori óriás világ mai fejjel már eltörpül, de mindenképpen kedves emlék marad. A konyhafelújítással vélhetően szívesebben fogják fogyasztani a gyerekek az itt készült ételeket is – vélte a képviselő, akinek a SZIM óvoda a szívének kedves másik óvoda. Ide most egy ajándékot hozott, egy faragott játékot, a későbbiekben a közösség, az önkormányzat és óvoda összefogásával remélhetőleg újabb fejlesztések valósulhatnak meg.

Fotó: Facebook

– A plusz csoportszoba borzasztó nagy öröm a körzetben lakóknak, hiszen az 50 helyett 75 gyerek vehet részt az óvodai nevelésben, ami egyfajta közösségerősítő szerepet is betölt. A Kiskulcsosi városrészen az óvoda fejlesztésével még több gyerek járhat az óvodába, s ezáltal egy óriási közösségfejlesztő erő is van ebben. Az ott lakók egyfajta találkozási pontként élik meg, szülők, nagyszülők itt beszélgethetnek egymással, a közösségi problémákról, de ez generációkat is összeköt a szülők- nagyszülők is jobban tudják tartani egymással a kapcsolatot -vélte Szepesi Tibor.

infoKarcag

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Fontos határidő jár le kedden

Több százezer autóst érint a határidő, miszerint január 31. kedd éjfélig érvényesek a tavaly vásárolt éves megyei és országos autópálya matricák. A mentességek és a

Tovább »