Brüsszel úgy módosítja a dublini szabályokat, hogy Magyarországnak mindenféleképpen be kelljen fogadnia a migránsokat

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) képviselői 43 szavazattal, 16 ellenében fogadták el az uniós menekültügyi rendszer alapjait jelentő új szabályokat.

Röszke, 2015. augusztus 25.
Illegális bevándorlók a Röszke melletti vasúti átjárónál, a magyar-szerb határon 2015. augusztus 25-én.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

A reformtervezet a menekültügyi kérelmek gyorsabb elbírálására, a kérelmet kapott menekültek kiegyensúlyozottabb elosztására irányul. Ez alapján minden tagállamnak kötelezően be kell fogadnia menekülteket. A tervezet szerint a továbbiakban nem az az állam lenne felelős a kérelmek elbírálásáért, ahol menedékkérő belép az EU területére, hanem egy adott országgal való kapcsolatai, mint például családi, tanulmányi vagy korábbi érvényes tartózkodási engedély.

A tervezet a szakbizottság döntését követően az EP plenáris ülése elé kerül, és a miniszterek tanácsának is el kell fogadnia.

Fotó: AFP

Ilyen kapcsolat hiányában egy fix elosztási kulcs szerint kerül kiválasztásra a célország. Ennek az lenne a célja, hogy a tagállamok ne aránytalanul fogadjanak be menekülteket. A szöveg kitér arra is, hogy azok a tagállamok, amelyek nem vesznek át menedékkérőket, vagy nem teljes körűen tartják be a szabályokat, csak korlátozottan férjenek hozzá az uniós forrásokhoz – közölte az uniós parlament sajtószolgálata.

A többek között ebben a témában is több településen is tartanak lakossági fórumokat. A mai nap folyamán Tiszafüredre érkezik Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.