Tízmilliárd forintból fejleszt szakképzési infrastruktúrát az NGM

SZOLNOK | A minőségi szakképzés alapja a korszerű oktatási környezet kialakítása, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium az elkövetkező 10 évre mintegy 10 milliárd forintos keretösszegből infrastruktúra-fejlesztési programot indít a szakképző intézményeknél – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Szolnokon, a helyi műszaki szakképzési centrumban tartott országos szakképzési tanévnyitó ünnepségen.

Az elképzelés szerint az ország minden szakképzési intézménye megújul, és 21. századi feltételeket nyújt.

Varga Mihály változatlanul az egyik legfontosabb feladatnak nevezte a szakképzés rendszerének továbbfejlesztését, amely a magyar gazdaság hatékonyságát és versenyképességét hivatott támogatni. A miniszter kitért arra, hogy a foglalkoztatásban már nem a munkanélküliség jelenti a legnagyobb gondot, hanem a megfelelő végzettséggel és tudással rendelkező szakemberek számának gyarapítása.

Mivel a magyar gazdaság kiemelkedő ütemben bővül, minden eddiginél nagyobb szükség van a jó, gyakorlati tudással rendelkező szakemberekre – tette hozzá.

Főként azokat a készségeket kell erősíteni a diákokban, amelyek képessé teszik őket arra, hogy a folyamatosan változó technológiai környezetben is megállják a helyüket – mondta a miniszter.

Varga Mihály a magyar gazdaság fejlődéséről szólva jelezte: 2010 óta több mint 700 ezer új munkahely jött létre Magyarországon, ezzel párhuzamosan a munkanélküliek aránya 4,2 százalékra csökkent, ami 25 éves rekordnak számít. A foglalkoztatottak száma folyamatosan nő, több mint négy és fél éve töretlen a reálbérek emelkedése is, amit a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás is kiemelkedően támogat – emlékeztetett a tárcavezető.

Varga Mihály leszögezte, a szakképzés rendszerének továbbfejlesztése érdekében idén is olyan lépéseket tesz a tárca, amelyek a stabilan működő szakképzési intézményhálózatra építve tovább bővítik a szakképzést választók lehetőségeit, szélesítik, és még inkább a gazdaság igényeihez igazítják az elérhető ismeretek körét.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy a kormánnyal való példamutató együttműködés eredményeként az úgynevezett duális képzés a közgondolkodás részévé vált. A szakképzés jobbításának további teendői közé sorolta a tananyagok fejlesztését, a digitális tudás bővítését, a világ felé nyitás kulcsaként az idegennyelv tanulás, valamint az életen át tartó tanulás ösztönzését. Mint mondta, az ország szakképzési törekvései elismerésének tartja, hogy 2018 őszén Magyarország rendezheti majd a szakmák európai versenyét, ahová fiatalok ezreit várják a kontinens államaiból. Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere köszöntőjében a szakképzés fontosságát azzal a példával érzékeltette, hogy a Stadler svájci vonatgyártó cég egyebek mellett azért telepedett le a Tisza-parti város ipari parkjában, mert az egyik helyi szakképző iskola vállalta, hogy rövid idő alatt átáll alumínium-hegesztők képzésére, és ezt sikerrel teljesítette.

iSzolnok

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights