Félmilliárd a szolnoki és környékbeli iskolákra

SZOLNOK | A hivatali nyelv nem mindig szívderítő. Itt van mindjárt “Az állami fenntartású köznevelési intézmények tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztése” elnevezésű pályázat, amit alaposabban értelmezve a laikus is megért, de nagyszerű dolgokat jelent. Jelen esetben az iskolákról van szó, azokról, amelyek Szolnokon és a környékbeli településeken a szolnoki tankerülethez tartoznak. Egy EFOP (értsd állami) pályázatra tizenöt pályamunkát küldtek innen és a Kunszentmártoni járásból és mind a tizenöt nyert, szinte fillérre annyit, amennyit igényeltek – közölte a tankerület igazgatója, Szutorisz-Szügyi Csongor a keddi sajtótájékoztatón.

Kép: iSzolnok

A Szolnoki járás tíz iskolája félmilliárd forintnyi összegre nyújtott be igényt A Kassai úti iskola 102 millió forintot, a Széchenyi körúti iskola kevés híján 95 milliót, míg a Varga Katalin nevét viselő gimnázium 92 és fél milliót költhet el. Ezek a nagyobb összegek, amit az intézmények kora, állapota, mérete támasztott alá.  A Kassai úti iskola pincéjét szigetelik, termeket, közlekedőket újítanak föl. A Széchenyi körúti iskola vízvezetékeit, szennyvíz csöveit cserélik, a rendszert fölújítják, a vizesblokkokat rendbe teszik, de például jut az elektromos vezetékek részleges cseréjére is. A Varga Katalin gimnázium tetőterét beépítik, így kissé oldódik a szűkösség, lesz könyvtár is. A városi kollégium két szintjét például 82 és fél millióból teljesen fölújítják, vécék, fürdőszobák készülnek – egyebek mellett. A Kodály iskola kazánháza már erősen fölújításra szorul, a Rákóczi Ferenc általános iskolában az öltözőket teszik rendbe, de jócskán költenek majd a könyvtárra is. A zagyvarékasi iskolában elvégzik a pincefödém szigetelését, osztálytermek  teljes fölújításon esnek át a B-épületben. A tószegi iskolában nemrég javították föl az udvart, a sportteret, de most majd 30 millió forintból ajtót-ablakot cserélnek, másutt a linóleumot újítják meg. Rákóczifalván klubszobát alakítanak ki, az udvaron KRESZ-pályát, kerékpártárolót készítenek 12-130 bringának – a többi között.

Szolnokon nemrég teljes fölújításon esett át a szandaszőlősi iskola, most a Szegő Gábor iskolán dolgoznak még a szakemberek, mint kiderült, természetesen folytatódnak a korszerűsítések, bővítések. A pályázatok nagy összegűek, ezért közbeszerzésre kell meghirdetni a munkákat, a munkák befejezésének határideje 2018 szeptember vége.

iSzolnok

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights