A vasszekerek megyei története – százhetven évről a tárlókban

Kép: iSzolnok

SZOLNOK | A megyei levéltár is csatlakozott az évfordulóhoz. Az elmúlt napokban Szolnokon sok minden a vasút százhetven éves múltjáról szólt. A levéltár is csatlakozott ehhez, “szakmája szerint” írott és fotografált anyagokkal, tervrajzokkal.

A lebombázott szolnoki állomás egyik szárnyának terve. (Kép: iSzolnok)

A kiállítás – ami hétköznapokon reggel kilenctől délután fél négyig, szombaton tíztől délig látogatható – megnyitóján beszéltek arról, hogy százhetven éve futott be az első gőzmozdony vontatta vonat Szolnokra, de arról is, hogy legendája van a napnak. Például az, hogy Széchenyi és Kossuth is beszédet mondott volna, de Széchenyi bizonyosan nem, míg Kossuth-ba a király embere fojtotta belé a szót azzal, hogy elindította a vonatot…Kiderült, hogy a tervezés csúszása miatt lett hamarabb kész a Pest-Vác vonal, pedig az elképzelések inkább egy dél felé induló sínpárról szóltak. Az 1847. szeptember elsejei ünnepség után következtek a hétköznapok, rendre épültek a szárnyvonalak, köztük keskeny nyomtávúak is, az elkövetkező hatvan-hetven év volt a vasút aranykora Magyarországon.

A kiállítás a levéltárban. (Kép: iSzolnok)

Nagyszerű tervrajzok láthatók a korabeli állomásépületekről, amelyekből néhány ma is áll és szolgálja az utazókat, a vasutat. Fényképes igazolványok, biléták, ismertetők találhatók a kiállításon sok egyéb tárgy, makett mellett. A látogatni szándékozók előre bejelentkezhetnek telefonon a levéltárban, akkor pedig szakavatott tárlatvezetés is várja őket.

iSzolnok.hu

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Kun apróságok

A Madarász Imre Egyesített Óvodában a hagyományos táborokat nem tudták megszervezni, hiszen minden óvoda folyamatosan nyitva van, így öthetes projektekben dolgoznak mind a kilenc óvodában.

Tovább »

Több baleset is történt szerdán

Szerdán több közlekedése baleset is történt megyénkben, melyek egyike halálos kimentelű volt. Utóbbin kívül Szajolban, Mezőhék környékén és Túrkevén történt esetekről számol be a police.hu.

Tovább »