Az ország negyedik kiemelt turisztikai fejlesztési térsége a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó

POROSZLÓ | Sajtótájékoztatót tartottak 2017. szeptember 7-én fél négytől a Poroszlói Ökocentrumban. A téma a a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé nyilvánítása volt.

A sajtótájékoztatót tartotta Kovács Sándor,a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke és Farkas Zoltán Tibor, a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács alelnöke, Poroszló alpolgármestere.

Magyarország Kormánya 1522/2017 (VIII. 14.) határozatával létrehozta a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térséget. A döntéssel a Balatoni, a Sopron – Fertő-tói, valamint a Tokaj, Felső-Tisza, Nyírségi után ez lett az ország negyedik kiemelt turisztikai régiója.

A Tisza-tó és térsége – beleértve a jelentős „felhordó erővel” bíró, nem közvetlen tóparti településeket is, pl. Berekfürdő, Karcag, – , mint hazánk legkisebb és legfiatalabb turisztikai térsége – mindig rá volt kényszerítve egy előremutató, innovatív gondolkodásra, ha érvényesülni akart a turizmus piacán.  Ennek az eredménye, hogy létrejöttek és sikeresen működnek az újszerű ökoturisztikai létesítmények, folyamatosan fejlődnek a vízi turisztikai szolgáltatások, robbanásszerűen nő a kerékpárosok száma, emellett a tó a horgászok közkedvelt állomáshelyévé vált.

Az elfogadott Kormányhatározatnak köszönhetően 35,81 milliárd forint összegű forrás érkezik a Debrecen- Hajdúszoboszló-Hortobágy-Tisza-tó kiemelt turisztikai térségbe, ahol összesen 30 fejlesztési program valósulhat meg. Két kivétellel (egy debreceni+egy hajdúszoboszlói) valamennyi projekt hazai forrásból kerül finanszírozásra.

A sajtótájékoztatón részt előadást tartott Molnár János Berekfürdő polgármestere Berek Világ – Vízi Világ, Berekfürdő komplex turisztikai fejlesztése címmel, Dobos László Karcag polgármestere Karcag Kincse címmel és Bornemissza János Poroszló polgármestere Varsa – Mint a Vakond

Az alábbi 10 fejlesztési projekt valósul meg a Tisza-tó-Hortobágy térségben:

  • Világörökségünk a puszta (3,0 mrd Ft) : világörökségi helyszín fejlesztése.
  • Tisza-tavi síkvidéki kerékpározás infrastrukturális és szolgáltatásfejlesztése ( 1,5 mrd Ft): Az átfogó cél az eddig hiányzó szakaszok kiépítése, ezzel a tó teljes területének bevonása a kerékpáros turizmusba. További cél a komfortot növelő esőbeállók, fedett pihenőhelyek telepítése és a térségi látnivalók elérését segítő információs tábla- és jelzésrendszer telepítése. A projekt 21 települést érint: Abádszalók, Ároktő, Egyek, Kisköre, Négyes, Pély, Poroszló, Pusztataskony, Sarud, Tiszabábolna, Tiszabő, Tiszacsege, Tiszaderzs, Tiszadorogma, Tiszafüred, Tiszagyenda, Tiszanána, Tiszaroff, Tiszaszőlős, Tiszavalk, Újlőrincfalva.
  • Tematikus szigetek fejlesztése a Tisza-tónál ( 0,5 mrd Ft): a projekt célja Tisza-tavi tematikus szigetek kialakítása, a vízi sétányok, tanösvények továbbfejlesztése. A projekt Poroszló, Tiszafüred és Sarud településeket érinti.
  • Hortobágy-Tisza-tó élmény kerékpárút kialakítása ( 0,98 mrd Ft): A beruházás célja a Tisza-tó  és a  Hortobágy összekötése, 28 km hosszú kerékpárút kialakítása 5 tematikus pihenőhellyel.
  • a Tisza-tavi szabadvízi strandok egységes, komfortérzetet növelő, élményígéretet fokozó és a környezettudatosságot erősítő fejlesztése (0,7 mrd Ft): A Tisza-tó egységes desztináció képének kialakításához szükséges a strandok komfortosabbá tétele. A projekt kiemelt tevékenységei: fövenymegújítás, felületnövelés, egységes arculat, árnyékolók, kiszolgáló helyiségek, vizesblokk, családbarát fejlesztések, kerékpárosok számára történő fejlesztések, településenként egyedi fejlesztésekkel. A fejlesztés 7 települést érint: Abádszalók, Kisköre, Poroszló, Sarud, Tiszabábolna, Tiszafüred, Tiszanána.
  • Berek Világ – Vízi Világ, Berekfürdő komplex turisztikai fejlesztése ( 1, 5 mrd Ft): A település komplex turisztikai fejlesztése elsősorban a meglévő gyógyászati szolgáltatásokhoz kapcsolódó élményelemeket és rekreációs szolgáltatások körét bővíti ( szórakoztató centrum, rekreációs és wellness szolgáltatások).
  • Karcag Kincse turisztikai keresletélénkítő fejlesztés (1,0 mrd Ft): A „Karcag Kincse” Élmény és Gasztronómiai Park projekt fontos célja egy olyan komplex turisztikai beruházás megvalósítása, amely a Nagykunság és a Tisza-tavi térség gazdag és egyedülálló kulturális és gasztronómia örökségét versenyképes, minőségi vonzerővé kovácsolva jeleníti meg a turizmus piacán.
  • Varsa – Mint a Vakond (0,2 mrd Ft): Cél a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum bővítése, új akváriumok és állatbemutatók (dísz-tó és madárröpde) létrehozása, a föld alatti élővilág bemutatása.

A kiemelt turisztikai térség cím nemcsak azt jelenti, hogy célzott forrásokból lehet fejleszteni a szolgáltatásokat, hanem egyben óriási lehetőséget nyújt a térségben működő turisztikai vállalkozások számára is. A régióban működő szálláshelyek ugyanis pályázhatnak a 300 milliárd forint keretösszegű Kisfaludy-program forrásaira is, amelyből a meglévő szálláshelyek minőségi fejlesztéséhez lehet kormányzati segítséget kapni. Jelenleg a panziók szálláshelyfejlesztésére vonatkozó felhívás-tervezet áll társadalmi egyeztetés alatt.

 

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights