Shihan Furkó Kálmán nyolc danos lett

SZOLNOK | Furkó Kálmán neve világszerte ismert. Már csak azért is, mert néhány hete ő a negyedik olyan karatéka mester a világban, aki  nyolc dannal büszkélkedhet a shinkyokusinkai szakágban. A nyolcadik övet júliusban Asztanában, a karate világszövetség egyhangúlag adományozta a januárban hetvenedik esztendejét betöltött shihannak (tanárnak).

Kis ünnepségen köszöntötte őt a dojoban Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere és tisztelgett a máig aktív oktatóként dolgozó edző, a karate magyarországi meghonosításában elévülhetetlen érdemeket szerzett sportember egész életútja előtt. Furkó Kálmán , a kemény karatéka, a szigorú oktató elérzékenyült, amikor az elmúlt negyven esztendőre visszatekintett, ami alatt a kissé hányódó, különféle helyeken ideig-óráig tanyát verő egyesület készült a versenyekre. Mára a Széchenyi lakótelepen egy fölvonulási épületben edzenek fiatalok és idősebbek a mester keze alatt, közöttük számos hazai és nemzetközi diadalt aratott szolnoki karatéka.

A város bora kemény kezekbe került. (Kép: iSzolnok)

Furkó Kálmán nem csupán a japán harcművészet egyik legismertebb ágát honosította meg és gyakorolta nagyon magas szinten, de a karatét a hadsereg különleges egységeinek kiképzésébe is bevezette, azt ott máig a fölkészülés fontos részeként oktatják.

A mai köszöntő előtt a vendégek megnézhették a sportolók bemelegítését, aztán az alapgyakorlatok végtelen számú ismétlését, a megtanult mozdulatok tökéletesítését, miközben odakint negyven fok körül járt a hőmérséklet és odabent sem volt kevesebb. Szalay polgármester nem csupán a város palacknyi borát és egy tisztelgő oklevelet adott át a mesternek, de azt is megígérte, hogy egymillió forint támogatást ad saját keretéből arra, hogy javítsanak a körülményeken. Azt is hozzátette – megtapasztalván a kissé mostoha körülményeket -, hogy ennél nagyobb támogatásra is lehet mód, ha szükséges.

iSzolnok.hu

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights