Régi gyógyszertári és kórházi emlékek

KARCAG | A Széchenyi sugárúton lévő gyógyszertárat a két világháború között tulajdonosáról, Solcz (majd Szepesváry) Gábor okleveles patikus után Solcz patikának emlegették.

A Györffy István Nagykun Múzeumhoz tartozó gyűjtemény vasárnap és hétfő kivételével előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Solcz Gábor 1907-ben szerzett gyógyszerészi oklevelet a Budapesti Tudományegyetemen. Ezt követően édesapja gyógyszertárában dolgozott mint okleveles segéd. 1909-ben megszerezte a „gyógyszerész-mester” fokozatot, ezt követően alapította meg önálló gyógyszertárát Karcagon.

A patikabérleményt ő szerelte fel a megfelelő bútorokkal és gyógyszerészi műszerekkel. A gyógyszertárat 1949-ben államosították, de a hetvenes évek elején még itt működött a patika.

Az patika berendezése, bútorzata teljes egészében fennmaradt csakúgy, mint a régi felszerelési tárgyak és eszközök nagy része is. Eredeti még a pult, a patikamérleg, s a falon látható képek, amelyek különféle gyógynövényeket ábrázolnak.

A patika hátsó részében orvostörténeti gyűjtemény látható, ezek a Kátai Gábor Kórház ajándékaként kerültek ide, jó részük az 1960-as évek elejének kézi, illetve elektronikus műszerei. Látható itt inkubátor, EKG, sterilizáló berendezés, fecskendő, orvosi műszer, vizsgálati eszköz.

infoKarcag

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights