Önkénteseket vár a honvédség

JÁSZBERÉNY | A Magyar Honvédség megkezdte az önkéntes területvédelmi tartalékosok toborzását megyénkben is. Július 26-án a Járási Hivatal tanácskozó termében a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Területvédelmi Osztályáról Kovács Imre alezredes tartott tájékoztatót a jászberényi járáshoz tartozó települések delegáltjainak.

Dr. Dobos Róbert, a Járási Hivatal valamint a Helyi Védelmi Bizottság vezetőjeként elöljáróban elmondta: „Ezen a rendkívül kiemelt és fontos stratégiainak minősíthető területen nekünk sem lehet más célkitűzésünk, mint az, hogy közösen együttműködve megpróbáljuk minden körülmények között erősíteni ennek a kezdeményezésnek a sikerét.”

Kovács Imre alezredes minden részletre kiterjedő tájékoztatójában ismertette a nemrégiben útjára indult új szolgálati formát, az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszert. Minden nemzet hadereje a hivatásos katonákon túl a felkészült és sokoldalú tartalékos erőre épül.

A professzionális haderőként működő Magyar Honvédség tartalékállományát önkéntes tartalékosok biztosítják. A tartalékos rendszer korábbi formáját 2011-ben alakították át és újították meg, ekkortól beszélhetünk önkéntes műveleti, valamint önkéntes védelmi tartalékos katonákról. A folyamat azonban nem ért véget, hiszen idén tavasztól lehetőség van önkéntes területvédelmi tartalékosnak is jelentkezni. A Magyar Honvédség mindazok jelentkezését várja, akik elkötelezettek, és tenni szeretnének saját lakókörnyezetük biztonságáért.

Az új szolgálati forma célja, hogy az ország összes járása rendelkezzen felszerelt és kiképzett tartalékos katonákkal, akik saját járásukban erősíthetik Magyarország védelmét anélkül, hogy lakóhelyüktől hosszabb időre el kellene szakadniuk. Ez a kötelék egyúttal önvédelmi képességet jelent majd helyi szinten a megyének, a településnek és a lakosságnak is.

A rendszerhez bárki csatlakozhat, aki elmúlt 18 éves, büntetlen előéletű és legalább általános iskolai végzettséggel rendelkezik. A területvédelmi tartalékos szolgálatra azok is jelentkezhetnek, akik civil foglalkozásuk vagy iskolai tanulmányaik mellett szeretnék kamatoztatni tudásukat országunk védelmében. A területvédelmi tartalékosok a lakóhelyük szerinti járásban kapják meg kiképzésüket, és itt is vethetők be különböző feladatokra. A területvédelmi tartalékos század tagjai a felkészítések alkalmával olyan kiképzést, tudást kapnak, mely a helyi közösség védelmi képességét növeli, legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről. Miután protokolláris feladataik is lehetnek, jelenlétük emelheti helyi szinten az ünnepi megemlékezések, koszorúzások színvonalát.

A területvédelmi tartalékos az önként vállalt szolgálatért különböző juttatásban részesül: a szerződéskötési és rendelkezésre állási díj mellett a tényleges szolgálatteljesítés időtartamára illetményre, laktanyai elhelyezésre, térítésmentes élelmezésre és ruházati ellátásra, továbbá utazási költségtérítésre jogosul.

Azok az állampolgárok, akik tartalékos katonaként szeretnének részt venni a haza szolgálatában, a megyeszékhelyen lévő toborzó ügyfélszolgálat mellett a Kormányablakban is jelentkezhetnek személyesen. Emellett kapcsolatba léphet a toborzó szervekkel és regisztrálhat a www.iranyasereg.hu oldalon, ahol részletes információk olvashatók a Magyar Honvédségben vállalható katonai szolgálat további lehetőségeiről.

BerényCafé

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights