Önálló beavatkozásra készül az Életjel Önkéntes Tűzoltó Egyesület + Videó

ZAGYVARÉKAS | Sikeresen vizsgázott a zagyvarékasi Életjel Önkéntes Tűzoltó Egyesület az augusztus 4-én megtartott rendszerbeállító minősítő gyakorlaton.

Ahhoz, hogy egy tűzoltó egyesület a hivatásos tűzoltóság irányítása nélkül önállóan is felszámolhasson kisebb káreseményeket, megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkeznie, amit a gyakorlatban fordít a tettek nyelvére. Ezt a tudást hivatott minősíteni az augusztusi bevetés, melyen kilenc önkéntes tűzoltó vett részt.

A gyakorlat során egy feltételezett káreseményt kellett az egyesület tagjainak felszámolniuk: melléképült tűzhöz riasztották az egységet, ahol a terület megközelítését kidőlt fák nehezítették. Az akadályt elhárították, majd felderítették az épületet, ahol először is egy sérült kimentéséről kellett gondoskodniuk. A mentés után az épület oltásához is nekiláthattak, azonban a beavatkozást az is nehezítette, hogy az épületben veszélyes anyagot tároltak. Az önkéntesek egytől-egyig sikeresen megküzdöttek az embert próbáló feladattal, így valamennyi gyakorlaton résztvevő tűzoltó megfelelő minősítést szerzett.

Mindez előfeltétele annak, hogy szeptember 1-jén, a megyében immár harmadik önkéntes egyesületként, ünnepélyes keretek között is átvehessék az önálló beavatkozásra jogosító dokumentumot.

Az életjelesek, azaz az önkéntes tűzoltó egyesület elődjeként működő mentőcsoport tagjai eddig is a legaktívabbak közé tartoztak. Speciális képességeik révén búvárként több árvízi beavatkozáson is részt vettek, de legtöbbször eltűnt ember felkutatásához hívják a mentőkutyás segítőket. Az önálló beavatkozás lehetőségét már évek óta dédelgették, ez annál is inkább fontos, mivel Zagyvarékas, Újszász, Szászberek tűzbiztonságát is növeli tevékenységük. Mindemellett fontos szerepet vállalnak a fiatalok képzésben is, visszatérő résztvevői a helyi rendezvényeknek, és folyamatosan delegálnak csapatot az ifjúsági versenyekre is. A mentőcsoport 2014-ben ünnepelte húszéves jubileumát, tagja a megyei Tisza Mentőcsoportnak, és két éve írt alá együttműködési megállapodást a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal, vállalva a tűzvédelemben és a műszaki mentésekben való közreműködést.

iSzolnok

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights