Embermentő segélyszervezet hajóját tartóztatták fel az olasz hatóságok

Az olasz parti őrség Lampedusa vizein feltartóztatta és a sziget kikötőjébe kísérte a berlini központú Jugend Rettet nem kormányzati szervezet (NGO) földközi-tengeri mentőhajóját kedden, miután a csoport nem írta alá a római kormány magatartási kódexét.

A nonprofit szervezet Iuventa nevű egyetlen hajóját az éjszakai órákban az olasz parti őrség több egysége körbevette, majd Lampedusa kikötőjébe kísérte. Hatósági bejelentések szerint a jármű fedélzetén az olasz rendőrség több órás ellenőrzést tartott, a hajón lévő két szíriai férfit pedig egy migránsokat befogadó táborba szállították.

A hajó feltartóztatását a szicíliai Trapani ügyészsége rendelte el, egy még 2016-ban kezdett vizsgálat keretében, amelynek megállapítása szerint a Iuventa legénységének tagjai kapcsolatot létesítettek a líbiai embercsempészekkel. Az olasz ügyészi vizsgálat azután indult, hogy a Iuventa által Szicíliába vitt migránsok, valamint Olaszországban őrizetbe vett embercsempészek is arról számoltak be, hogy a Jugend Rettet mentőhajója közvetlen kapcsolatban állt a migránsokat a líbiai partokról indító csempészekkel. Paolo Monaco a parti őrség lampedusai parancsnoka úgy nyilatkozott, a Iuventán mindent tüzetesen ellenőriznek, és “ha minden rendben van, a hajó újraindulhat”.

A Jugend Rettet közleményben hangsúlyozta, hogy az olasz hatóságok a hajót nem foglalták le és a legénység tagjait nem vették őrizetbe. Közleményük szerint “normális, megszokott” ellenőrzésről van szó.

Az európai hálózatként működő, mentőhajóján önkéntes legénységgel dolgozó szervezet egyike azoknak a külföldi NGO-knak, amelyek közölték, hogy nem írják alá a római kormány újonnan kidogozott magatartási kódexét a migránsok Olaszországba szállításának szabályozásáról. Az olasz belügyminiszter korábban kijelentette, hogy az együttműködést megtagadó ngo-knak “következményekkel” kell számolniuk.

Az olasz média következetesen ngo-ként említi a migránsok földközi-tengeri mentésében részt vevő szervezeteket.

Szerdai sajtóértesülések szerint a belügyi tárca “meg akarja nehezíteni” a magatartási kódexet elutasító ngo-k olaszországi munkáját. A pénzügyőrség megkezdi pénzügyi átvilágításukat, a csendőrség és rendőrség pedig az olaszországi kikötőkbe érkező NGO-hajókat ellenőrzi. Szigorúan átvizsgálják a hajók biztonsági felszereltségét és főleg a legénység szerződéseit. Ellenőrzik azt is, hogy az adott szervezet rendelkezik-e úgynevezett mentési engedéllyel, és a mentőhajón szolgálók milyen minőségben végzik a munkájukat.

Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője a Radio24 olasz hírrádiónak kijelentette, hogy ha a német szervezet nem akarja, hogy az olasz hatóságok ellenőrizzék, és nem akarja megosztani az embercsempészekre vonatkozó információit, a hajót az olasz hatóságoknak le kell foglalniuk.

iSzolnok

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights