A hónap embere: Kiss Erik

TISZAFÜRED | Kiss Erik a City-Gas Tiszafüredi Kajak-Kenu Sportegye­sület parakajakosa 4 éve kezdett el kajakozni. A mindössze 16 éves sportoló idén eredményesen szerepelt Szegeden Világkupán, Európa-bajnokságon és második lett a Világbajnokság válogatóján, mellyel indulási jogot nyert az augusztusi Világbajnokságra.

Tiszafüreden a Kossuth Lajos Gimnáziumba járok, itt élek Tiszafüreden. 4 évvel ezelőtt kezdtem el kajakozni. Korábban több sportot is kipróbáltam, de ez volt az, ami igazán megtetszett – mondta az ifjú sportoló. Szeretné, ha 4 éves öccse idővel ebben a sportágban kipróbálná magát.

„Első versenyem 2015 nyarán volt, akkor még nem a para versenyszakágban versenyeztem.”

Parakajakban csak egyesben versenyeznek az evezősök. Edzőjétől, Szabó Attilától megtudtuk, hogy edzéseken természetesen csapatban is folynak edzésmunkák, nem csak az egyes kajakban. Edzőjétől továbbá megtudtuk, hogy a felnőttek között indult a Világkupán és az Európa-bajnokságon, mint a legfiatalabb induló.

– Tavaly még nem sikerült kijutnom világversenyekre. Az idei évem eddig a legsikeresebb. Bulgáriában, Plovdivban volt az Európa-bajnokság. Sajnos a döntőbe nem sikerült bejutnom, de rengeteg tapasztalatot szereztem – mesél az EB-szerepléséről. Külön érdekesség, hogy a mezőnyben ő volt a legfiatalabb induló.

„Augusztus 24-én Csehországban lesz a Világbajnokság, arra készülök. Szinte minden nap vannak edzések délelőtt és délután”

Edzőjétől megtudtuk, hogy az Európa-bajnokság előtt egy héttel volt a világbajnoki válogató, így a formaidőzítés érdekében az Európa-bajnokságra való rápihenés volt a cél. Így csak minimális különbséggel maradt le az első helyről a VB válogatón.

– A VB-n célom legalább a B-döntőbe kerülni – felelte arra a kérdésre, hogy mit vár el magától a versenyen. Edzőjétől, Szabó Attilától megtudtuk, hogy a realitás a C-döntő.

– Parakajakban csak 200 méteres táv van, így edzéseken főleg rövid távokat teszünk meg. Vagy éppen a technikára koncentrálunk.

Az edzések mellett természetesen iskolába is jár. A tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium tanulója. A sportsikerek és a sok edzés mellett jut ideje a tanulásra, jó tanuló. Kedvenc tantárgya a történelem. Szabadidejét legszívesebben a barátaival tölti.

– Célom kijutni a 2020-as Olimpiára. Az olimpiai válogató évében fogok érettségizni, így az a tervem, hogy itthon maradok és levelező tagozaton folytatom a felsőoktatásban – hozzátette, hogy a folyamatos edzések érdekében dönt így, hogy a tanulmányait levelező tagozaton folytatja.

„Egyre jobban halad, hogy élsportolóvá váljon”

– mondta el edzője. Hozzátette: versenyzője egyre jobban figyel a táplálkozására és arra, hogy időben lefeküdjön aludni.

„Arra törekszek, hogy napról napra jobb legyek. Úgy jó sportolni, hogy szeretem azt, amit csinálok és van egy célom, amit el szeretnék érni”

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights