Törperharcsa-gyérítés a Tisza-tavon

TISZA-TÓ | Az utóbbi hetekben bizonyára sok Tisza-tavi horgász észrevette a vízfelszín közelében bolyokban mozgó törpeharcsa-ivadékok tömegét. A lassú mozgású, nagy egyedszámú csapatok begyűjtésével hatékonyan csökkenthető ennek a sok bosszúságot okozó inváziós fajnak az utánpótlása – írja honlapjána Tisza-tavi Sporthorgász Kft.

A varsás, csapdás gyérítés mellett ebben az időszakban lehetőségünk van a legkisebb egyedek gyérítésére is. Társaságunk évente rendszeresen felméri a Tisza-tó aktuális halállományát. A munka során rögzítjük a különböző mintavételi szakaszokon elektromos kutatói halászgéppel fogott halak faját, korosztályát és egyedszámát. Eközben több törpeharcsabolyt is kifogunk, ám ezeket – ellentétben az őshonos halakkal – nem engedjük vissza.

A kutatómunka járulékos hatásaként így az utóbbi hetekben már több mint 100 kg törpeharcsa-ivadékot távolítottunk el a tározóból. Ez nem tűnik túl soknak, de ha belegondolunk, hogy 1 grammos egyedekről van szó, akkor könnyen megállapítható, már több mint 100.000 db ivadék került ki a vízből, ennyivel kevesebb fogyasztja őshonos halaink táplálékát. A gyérítést mindaddig folytatjuk, amíg az ivadékok növekedésével a bolyok fel nem bomlanak.

 

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights