Több száz hektárral nőtt a Tisza-tó vízfelülete

TISZA-TÓ | Társaságunk évek óta harcot folytat a hínárnövényzet terjedése ellen, miután felismerte a sulyom és a tócsagaz által jelentett fenyegetést. Az említett fajok elburjánzása halgazdálkodási szempontból kedvezőtlen, ugyanis a vízben oldott tápanyagokat nem a haltáplálék-szervezetek hasznosítják, hanem az óriási növénytömeg – írja honlapján a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.

2016-hoz hasonlóan idén is május utolsó hetében kezdődött a kaszálás, ami ezúttal hosszabb ideig, két hónapig tartott. A mintegy 60 nap során a tározó összes vízterét érintették a munkálatok. Négy lengőkaszás egységgel és a Truxor úszó hínárvágó berendezéssel 8 fő dolgozott a legnagyobb melegben is. Összesen 26 víztér kaszálása valósult meg, mintegy 800 hektáron.

Kép: sporthorgasz.eu

Volt, ahol a már ismertetett sávos kaszálási módszerrel dolgoztunk, másutt teljes hínármentesítés zajlott. Idén eddig nem tapasztaltunk olyan jellegű halpusztulást, ami a nyári melegben jellemző oxigénhiánnyal hozható összefüggésbe. Meggyőződésünk, hogy a kaszálással hozzájárultunk a vízterek oxigénháztartásának javulásához.

Kép: sporthorgasz.eu

Nem általános jelenség, de sajnos néhány vízterületen a lekaszált sulyom helyébe egyéb hínárok lépnek. Be kell látnunk, hogy a biológia törvényszerűségeivel nem mehetünk szembe: ahol felszabadul valamilyen erőforrás – jelen esetben a fény – azt más fajok hasznosítani fogják. A helyzet azonban nem elkeserítő. Hosszú távú megoldás van a problémára, mégpedig a mederkotrás. Olyan vízmélység kialakítása szükséges, ahol a hínárnövények évekig nem képesek megtelepedni az adott víztérben. Amíg azonban nem történik meg ez a beavatkozás, folytatjuk a kaszálást, aminek mérhető, pozitív hatása van a vízi élőlényközösségekre és a vízi közlekedésre is. 2017-ben ismét jelentősen nőtt a bejárható, horgászható területek mérete.

 

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights