Biztosított hazánk búza ellátása

KARCAG | A Debreceni Egyetem karcagi kutatóintézetében is megkezdődött a búza aratása. A saját nemesítésű fajtáik közepes termést ígérnek – erről dr. Zsembeli József igazgató számolt be az intézet búzatáblájánál tartott július 7-i határszemlén dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek.

– Elég vegyesek búzából a kilátásaink, bár ahhoz képest, hogy milyen kedvezőtlen volt idén az időjárás, egy jó közepes termésre számíthatunk. Megviselte az őszi kalászosokat a kemény, hó mentes tél, a tavaszi csapadékhiány (meggyőződésem, hogy legalább 200 milliméter csapadék hiányzik), s még volt egy erős lehűlés is késő tavasszal, így kisebbek a szemek. Ebben a táblában 5 tonnás termésátlagra számítunk, amivel elégedettek lehetünk. Ez egy viszonylag jobb termőképességű terület, s tudna ez a nagykunsági tájökológiai környezethez alkalmazkodó búzafajtánk (Bendegúz) 7- 8 tonnát is – mondta lapunknak dr. Zsembeli József igazgató.
– Hol tart az aratás? – kérdeztük dr. Fazekas Sándortól.

– Javában tart az aratás, országszerte bármerre utazunk, láthatjuk a kombájnokat, szállító járműveket. Elmondhatjuk, hogy az idei búzakilátások biztatóak, átlagos, vagy annál valamivel jobb termésátlagra számíthatunk. Ez azt jelenti, hogy a közel 1 millió hektáros búza vetésterületről hektáronként 5,4 tonnás termésátlag várható, ami elmarad a tavalyi rekordterméstől, de biztosítja az ország kenyérgabona, illetve takarmány és vetőmag ellátását valamint az export piacokra is kellő mennyiség jut.

Jelenleg már 50 ezer hektárról levágták a gabonát, a munka dandárja azonban még hátra van. Ma a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetében is a Bendegúz búza aratása ma megkezdődött, itt is várható terméskiesés. Országos szinten az agrár kárenyhítési rendszerben mintegy 113 ezer hektárról jeleztek csapadékhiányt, illetve más pusztító csapásokat, így a jégeső és esőkárokat, ezek hatásfelmérése még folyamatban van, utána tudjuk majd az érintett, mintegy 10 ezer gazdálkodó kárát megtéríteni – sorolta a tárcavezető.

Az őszi árpa aratása 60 %-on áll. Ott 5 tonna körüli a hozam és a többi aratásra váró terménynél is folyamatosan tartanak a munkálatok. A felvásárlási árakról szólva a miniszter elmondta, jelenleg nyomottak az árak, de arra számít, hogy emelkedni fognak, hiszen Európa jó néhány országában a hihetetlen aszály miatt nagyon nagy terméskiesések várhatóak. A világpiac határozza meg a búza árakat, a legfontosabb az, hogy Magyarország önellátó, sőt exportképes ebből a nagyon értékes termékből.

infoKarcag.hu

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights