Az élni akarás táncképekben

JÁSZBERÉNY | Az ExperiDance Tánctársulat július 6-án, a Déryné Deszkáin nyári színházi fesztivál keretében a Szabadtéri Színpadra invitálta közönségét, egy különleges időutazásra. Ezeregyév című előadásuk, 21 táncképben mutatta be a magyar történelem legszebb és legnehezebb pillanatait, a honfoglalástól egészen napjaikig.

Az ExperiDance Tánctársulat mestere az élményadásnak, a prémium kategóriás kikapcsolódásnak. Márkanév lett a mögé felsorakozó szakmai háttérnek köszönhetően a magyar és nemzetközi színházi életben. A táncszakmában pedig elhíresülten a tartós közönségbarát táncszínházi minőség szimbólumává válhatott. Országszerte immár évek óta telt házzal játsszák Ezeregyév című alkotásukat, és így volt ez nálunk is, a „szabadtérin”.

Táncképekben láthattuk Magyarország páratlanul gazdag múltját, fenséges és megrázó pillanatait. Ebben az egyedi történelem értelmezésben népünk sorsát démoni és angyali erők küzdelme mellett, nők és férfiak örök ellentéte formálja, de minden jelenet valódi főszereplője a remény és az élni akarás motívuma. Valódi történelmi képeskönyv, amely szavak nélkül mesélt múltunkról. Egyszerre tradicionális, mégis új, képes hidat képezni korok és kultúrák között.

Kép: BerényCafé.hu

A küzdelmektől elgyötört emberpárnak végezetül az Isten ad erőt, hogy tovább induljanak az útjukon. Színes és változatos múltunknak megfelelően az Ezeregyév produkció a történelmi Magyarország minden tájegységéről különböző táncmotívumokat vonultatott fel. Erdély cigány táncaiból láthatunk legtöbbet, de például Dél-Alföld, Nyírség és Somogy ország figurakincséből is merítettek az egyes jelenetekben, kiegészítve távolabbi népek, törökök és oroszok táncaival. Az egyes képekben felismerhetők voltak a bemutatandó történelmi állomások, és értelmezni lehetett a tánclépésekkel kifejezett mondanivalót, amelyhez a stílusos jelmezek és a kellékek is nagyban segítettek.

BerényCafé.hu

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights