A Városismereti séta

KARCAG | A Városismereti séta – nagyszülő – szülő – unoka korosztályig – program idén is folytatódik Pánti Ildikó képviselő szervezésében, mert fontos, hogy megismerjük a város értékeit, épületeit.

A program első állomása július 13-án délután a Karcagi Zsinagóga volt. Az érdeklődőket Csillag Barnabás, a Karcagi Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte, az idegenvezető Elek György helytörténeti kutató volt, aki részletesen szólt a karcagi zsidóság történetéről, arról hogyan és mikor települtek be a városba, s milyen kereskedői tevékenységeket folytattak. Míg 1851-ben négy zsidó vallású ember élt Karcagon, 1880-ban már 829, 1910-ben pedig 1077 fő. 1940-ben a lakosság 3,04 %-a volt a 778 fős zsidó közösség.

A mesterségeket tekintve elsősorban a mezővárost szolgálták ki, így csizmadiák, suszterek, kovácsok, kötélgyártók voltak köztük, majd később megjelentek a könyvkiadókon át a drogériásokon át sok más szakma képviselői. Szó volt az iskoláról és az 1899-ben épült zsinagógáról is, mely megyénkben az egyedüli, ma is az eredeti funkciójában megmaradt épület.

infoKarcag.hu

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights