5+1 jótanács a balesetek megelőzése érdekében

A balesetek megelőzése érdekében fogadják meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásait! Fontos, hogy felkészülten és kipihenten induljanak hosszabb útra! Ha fáradnak, tartsanak pihenőt, mozgassák át végtagjaikat és gondoskodjanak a megfelelő folyadékpótlásról is!

Az elmúlt napok tapasztalata is alátámasztja, hogy a balesetek bekövetkezésének főbb okai között az elsőbbség meg nem adása, a helytelen sebesség megválasztása szerepel az elsők között, de több esetben a követési távolság be nem tartása miatt ütköztek a járművek.  A balesetek elkerülése érdekében kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsokat!

1. Az útkereszteződéseket biztonságos sebességgel kell megközelíteni! Úgy kell megválasztani a jármű sebességét, hogy a járművezető eleget tehessen elsőbbségadási kötelezettségének! Ha elsőbbségük van, akkor is győződjenek meg arról, hogy azt megadják!

2. Egy-egy település útkereszteződésében ne rutinból, hanem mindig körültekintően és figyelmesen vezessenek! Előfordulhatnak forgalmirend-változások is, amelyek figyelmen kívül hagyása igen balesetveszélyes.

3. A közúti jelzőtáblákra különösen figyeljenek! Azok utasításait minden esetben tartsák be!

4. Haladásuk során tartsanak megfelelő és biztonságos követési távolságot! Olyan távolságból kövessék az elöl haladót, hogy annak hirtelen fékezése esetén is biztonsággal meg tudjanak állni! Így elkerülhetők a bosszúságot okozó, kisebb koccanásos balesetek is!

5. Járművük sebességét gondosan válasszák meg! Mindig a forgalmi, az időjárási és látási, illetve útviszonyokhoz megfelelően válasszák meg járművük sebességét!

+1. Az előzés a járművezetés legösszetettebb folyamata, amely nagyobb koncentrációt igényel. Előzés során mindig legyenek figyelmesek! Csak akkor kezdjenek bele, ha a szembejövő forgalmat nem zavarják, ha az előzés céljából igénybe vett forgalmi sáv megfelelő távolságban szabad, és az előzés biztonsággal befejezhető!

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights