Rekordszámú látogatót vonzott a légoltalmi kiállítóhely a Múzeumok Éjszakáján

Több mint hatszáznegyvenen voltak kíváncsiak Szolnok egyik legkülönlegesebb kiállítására a Múzeumok Éjszakáján, június 24-én. A „Légoltalomtól a katasztrófavédelemig” elnevezésű kiállítás délután négy órakor nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, hogy aztán éjjel két óráig nyitva is tartsa azokat. A látogatók ugyanis, ahogy közeledett az éjszaka, egyre többen és többen jöttek – áll a megyei katasztrófavédelem közleményében.

Érkeztek távoli helyekről és a szomszédos lakóépületekből is, jöttek családosok, egyedülállók, nagyszülők és óvodások, szerelmespárok és első randevúsok, visszatérők és olyanok, akik még csak most hallottak először a múzeumról. A még manapság is működőképes valódi óvóhely nyomasztó hangulata, a második világháború és az atomkorszak relikviái,  a két és félméteres betonfalak közé zárt élő történelem mindenkire másképpen hatott. Volt, aki kifogásolta a bunker kísérteties hangulatát, egy asszony szinte kimenekült, mert rossz emlékeket idézett fel benne mindaz, amit bent látott. Egy fiatal nő beleszippantott az olajos, hűvös, különös atmoszférájú levegőbe, és azt mondta, odavan ezért a szagért, hosszú látogatásra készül.

Gyerekek vidáman próbálgatták az egyenruhákat, gázmaszkokat, a megyei polgári védelmi szövetség és a katasztrófavédelem munkatársai pedig fáradhatatlanul magyarázták a különleges tárgyak, berendezések titkait. Alkalmi tárlatként a földszinten második világháborús kitüntetések és egyenruhák kiállítása fogadta a betérőket, akik átjutva a légzsilipen és a gázzsilipen, egy érdekes labirintusban találták magukat, a legügyesebbek a Tűzmegelőzési Bizottság kiállítóhelyét is megtalálták, és volt olyan, aki a kijáratot sem lelte meg, egyszerűen eltévedt. Pedig a kijáratnál, a bunker túloldalán a katasztrófavédelmi mobil labor csodajárgánya és állománya várta őket, a terepjáróra felmálházott különleges mérőműszerek nagy népszerűségnek örvendtek.

A látogatói rekordot minden bizonnyal az a fiatal nő tartja, aki pár perc híján három órát töltött odabent, a kétemeletes bunker minden zegzugát bejárta, és a végén elárulta: nem most volt itt először. De izgalmas volt a bunker azoknak a szolnokiaknak is, akik bevallották, hogy pár méterrel odébb, a szomszéd panelban laknak, de még soha nem jutott eszükbe, hogy utánajárjanak a rejtelmes épület titkainak. Igaz, egyikük gyerekkorában betévedt az épületbe, de akkor kizavarták onnan. Nos, most teljes nyugalommal sétálgathatott a falak között, amelyeket éppen arra terveztek egykor, hogy megvédjék azokat, akik menedéket keresnek. A szolnoki vasútállomás melletti, rejtőzködő, de mégis óriási épület június 25-én hajnali két óra után zárta be speciális vaskapuit, elégedetten nyugtázva, hogy titkai még az internet világában is izgalmasak, és kalandot ígérőek.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights