Nemzeti Összetartozás Napja Tiszafüreden

TISZAFÜRED | A Nemzeti Összetartozás Napján megemlékezést tartottak a Tisza-tó fővárosában, június 4-én. A Versailles-i Nagy Trianon-kastélyban 97 évvel ezelőtt írták alá az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések Magyarországra vonatkozó dokumentumait.

– Jeles és fontos nap a mai, mégis kettős érzelmek kavarognak ilyenkor az emberben. A Nemzeti Összetartozás Napja nem gyásznap, hanem egy lehetőség, hogy bizonyítsuk: a magyarság meg tud újulni, sikerrel veszi a jelenkor akadályait – fogalmazott beszédében Ujvári László történész.

A szakember felhívta a figyelmet: a történelmi tragédia legfontosabb üzenete az, hogy összetartozunk. Le kell vonni a szükséges konzekvenciákat, a történelmi tapasztalattal felvértezve sikeresebben élni a jelent, és biztosabb jövőt építeni.

– Nekünk, a XXI. század embere számára kötelességünk a múlt megőrzése, megtartani ezt az országot, hogy olyan hazát hagyjunk magunk után örökül, melyet magyar szív és ész tartott meg – zárta gondolatait a történész.

Ezt követően verset és újabb előadást hallhattak a jelenlévők. Kovácsné Dr. Szigeti Klára múzeumigazgató ismertette a tragikus trianoni döntés korabeli tiszafüredi hatását és megítélését.

– Az első forgatókönyv szerint a román-magyar határ a Tiszánál húzódott volna. A helyiek számára ez azt jelenti, hogy a határ Tiszafüred és Poroszló között lett volna meghúzva, ezáltal Tiszafüred és térsége ma Romániához tartozna – mondta.

Az általa említett verziót később megváltoztatták, így a határ a mainak megfelelően lett megállapítva.

A megemlékezés vége felé Balogh Dorinától népdalokat hallhattak, majd Nagy Csaba tárogatójából korabeli dallamok csendültek fel.

[RoyalSlider Error] Incorrect RoyalSlider ID or problem with query.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights