A hónap embere: Árvai Zsigmond

TISZAFÜRED | Árvai Zsigmond a Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, 17 éve tanít néptáncot Tiszafüreden és a környék településein. Pályafutása ideje alatt több száz gyereket tanított.

„1974-ben születtem Tiszafüreden. Édesapám pék, szakács, édesanyám benzinkútkezelőként dolgozott” Egy idősebb fiútestvére van, Csaba. A néptánccal 1979-ben került kapcsolatba. Ekkor kezdte el szervezni Tiszafüreden a néptáncoktatást Bakonyi István. Először bátyja, Árvai Csaba csatlakozott a tiszafüredi néptáncos gyerekek táborába és az ő hatására kezdett el táncpróbákra járni. Tehetsége hamar megmutatkozott. Heti 3 táncpróbára járt, emellett példás tanuló volt általánosiskolás és középiskolás évei alatt. Rengeteg sikert, barátságot, élményt köszönhet a táncnak. Kortársaihoz képest sokkal többet utazhatott külföldre, mint például Lengyelországba, Olaszországba, Törökországba.

2008. Minősítő műsor Hajdúböszörményben.

„A középiskola után Egerben tanultam földrajz-biológia szakos tanárnak.” Eredetileg optikusnak készült, azonban az nem sikerült. Ezalatt végig Tiszafüreden táncolt, a felnőtt együttesben. „Ekkor értünk el nagy sikereket, Arany I-es minősítést, Ki mit tud? elődöntőt.” Főiskolai tanulmányát 1 évre megszakította, Dél-Koreában vállalt munkát. Hazatérése után befejezte a földrajz szakot 2000-ben. Előtte nagybátyjával bútorkereskedőként dolgozott.

„2000-ben elvégeztem a földrajz szakot. Akkoriban Bakonyi István keresett néptánctanárt, beszélgettünk róla. Még akkor, 2000-ben beiratkoztam a Táncművészeti Főiskolára.” A tanulmányai mellett már a Pátria Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptánctanára később pedagógusa lett. 2015 augusztusáig működő Pátria alkalmazásában tanított többek között Tiszafüreden, Kunhegyesen, Abádszalókon, Kunmadarason.

„Nagyon jó érzés, amikor a gyerekek vidáman jönnek próbára”

„Kezdetben gyerekeket tanítottam, jó érzés volt” – mondta. Később középiskolásokat és felnőtteket is tanított. A Pátriában töltött évei alatt rengeteg gyerekkel ismertette meg a néptáncot. Pedagógusként azt vallja, hogy akkor sikeres az ő munkája, ha egy igazán jó közösséget tud összehozni. Régi táncosaival a mai napig tartja a kapcsolatot, barátként tekint rájuk és tekintenek rá. 10 éven keresztül a Tiszafüredi Népművészeti Alapítvány kurátora volt.

„Szeretem a munkámat, szeretek tanítani, van benne változatosság.”

2015 augusztusában Bakonyi István bejelentette, hogy az iskola nem kezdi meg a szeptemberi tanévet. Több száz gyerek eddig megszokott elfoglaltsága szűnt volna meg. Ekkor Árvai Zsigmond kezébe vette ezt az ügyet és valamennyi településen, ahol eddig a Pátria iskola tanította a gyerekeket, szakköri szinten folytatta tovább a munkát. Szerencsére rengeteg támogatója akadt, így 2015 szeptembere és 2016 júniusa között is működött tovább a néptáncoktatás, immáron Árvai Zsigmond irányításával és a Pátria iskola nélkül.

Ez az időszak volt talán a legnehezebb az életében. Több tagozatot tanított településen is. Reggel indult útnak és csak éjszaka ért haza legtöbb esetben. Mégis a táncpróbák megtartása mellett még a hagyományos rendezvények megszervezését is vállalta: karácsonyi műsorok, évzáró gálák, táborok, csapatépítő kirándulások. „Erika támogatása nélkül ezt nem lehetett volna végigcsinálni.”

„Szeretnék jó példa lenni a gyerekek és a szülők előtt is.”

Mint mondta, a szülőnek is nagy felelőssége van abban, hogyan tud a gyerek beilleszkedni ebbe a közösségbe. Jelenleg is boldog házasságban él, 3 gyermek édesapja. Gyerekei szintén néptáncosok. A legidősebb Anna 13 éves, húga Csenge 11 éves és a legfiatalabb Zsigmond Levente, aki 6 éves és szeptemberben kezdi az iskolát.

Igény volt egy új iskola megszervezésére, melynek keretein belül folytatódhat a néptánc, népművészet oktatása. A Tiszafüredi Népművészeti Alapítvány kuratóriuma 2016. februárjában úgy határozott, új művészeti iskolát alapít. Ekkor indult el a Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola megszervezése.

Nem kis feladat egy ilyen iskola létrehozása. A feltételek szigorúak, hiszen kötelező az iskolának állandó székhellyel rendelkezni minimum 5 évre, megfelelő felszereltséggel. Továbbá egy alap viselettár is szükséges. De ne maradjon ki a legfontosabb tényező sem: néptáncpedagógusok nélkül nem iskola az iskola. A kezdeményezésnek szerencsére rengeteg támogatója volt, akik mind Árvai Zsigmond mögé álltak és hittek benne, hogy ennek az iskolának az ő irányítása alatt létjogosultsága lehet.

2016. június 18-án az iskola megkapta a hivatalos működési engedélyét. Igazgatója Árvai Zsigmond lett.

További célja az iskola stabilitásának megerősítése és fenntartása. „Fantasztikus iskolatitkárunk van. Nagyon kreatív a ruhatárosunk.” Véleménye szerint nem csak a gyerekek, de a szülők és nagyban befolyásolni tudják egy ilyen közösségnek a milyenségét. „Azt szoktam mondani a szülőknek, addig örüljön, amíg táncol a gyerek. Ha elkerül valahová, ugyanezt a közösséget fogja keresni.” Mint mondta, a feladat nem egyszerű, hiszen a mai fiatalokra nem annyira jellemző az elhivatottság, mint az ő idejében volt. A gyerekeket manapság már nehezebb megfogni, más módszereket kell alkalmazni. Munkája során igyekszik ezeknek a módszereknek a megtalálásában.

„A tánc abszolút nincs kihalófélben, mindig vannak új érdeklődő gyerekek, akiket meg lehet fogni”

– fogalmazott

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights