Mérlegen az online és offline világ

JÁSZBERÉNY | A virtuális világ dzsungelébe kalauzolta az érdeklődőket Tóth Dániel pszichológus, aki szerint az online lét ma már része az életünknek, de mint sok mindent, ezt is csak mértékkel érdemes használni.

„A virtuális világ olyan, mint a dzsungel: rejtélyes és vadregényes.” Ezért is különösen fontos, hogy a gyermekeket ne hagyjuk magukra ebben a világban, hangsúlyozta Tóth Dániel pszichológus, tréner, kutató az internetezés és videojátékok veszélyeiről és hasznáról szóló előadásán április 18-án, a Déryné Rendezvényházban.

Sok szülő előítéletekkel felvértezve okkal fél attól, hogy a média beszippantja a gyerekét, ezért görcsösen tiltja számára az online felületek és a legújabb kütyük használatát. A szakember abban látja a megoldást, ha a szülők kipróbálják az adott videojátékot, internetes játékot, beszélgetnek róla gyerekeikkel és igyekeznek megismerni, megérteni ezt az új kultúrát, trendet. A pszichológus szerint tendenciaszerűen kell áthidalni ezt a szakadékot, következetes napi rutint bevezetni és a fiatalt az idővel való helyes gazdálkodásra megtanítani.

Az előítéletekkel ellentétben a kutatások azt igazolják, hogy a függő játékosok aránya kicsi. Tóth Dániel hangsúlyozta, hogy nem lesz mindenkiből automatikusan és végérvényesen „gamer zombi”, aki leül videojátékokkal játszani. Sőt, a kutatások szerint a játékok több képességet is fejlesztenek: javítják a reakcióidőt, gyorsítják a szemkéz-koordinációt, több készséget is fejlesztenek és interaktívan a tanulás is gyorsabb. Egy kísérlet során jutottak arra a megállapításra, hogy a gyerekeknek műtét előtt és után adott gyógyszerek helyett virtuális játékot „írtak fel”, amivel ugyanazt a hatást érték el, mint a pirulákkal. De az időseknek is kifejezetten ajánlott a videojáték, hiszen gondolkodásra sarkall.

Az előadó azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a kisgyermekeknél komoly veszély forrása lehet az online világban való elmélyülés, hiszen az ő idegrendszerük még képlékeny és a játékok gyors, intenzív, stimuláló világa a hiperaktív viselkedésmintákat hozza elő. A szakember azt javasolja, hogy okostelefont ne adjunk a gyermekek kezébe, vagy ha igen, akkor legyünk ott vele és beszélgessünk róla. A tapasztalatok alapján sok szülő virtuális cuminak használja az okostelefont. Az agresszív viselkedéssel kapcsolatban hozzátette, hogy az általa átnézett több tucat kutatás egyike sem igazolta, hogy a videojáték agresszívvá tenné a felhasználót. „Az agresszió alapvetően egy velünk született ösztön, késztetés, nem rossz dolog. A probléma az, ha ezt valaki nem tudja kezelni. Az iskolában általában erre nem szokták megtanítani a diákokat…” A kamaszoknál tehát egy-két óra játék, TV, internet még belefér, de ettől több idő már függőséget és egyéb problémákat okozhat.

BerényCafé.hu

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights